Želite li pojesti manje, poslužite hranu u manjim tanjurima, gradivo je koje ste usvojili, ali jeste li znali da i o boji tanjura ovisi koliko ćete pojesti? Jedna je to od pet zamki zbog kojih se debljate, a na koje nailazite svakodnevno, no sada kada su otkrivene ništa vam ne stoji na putu da ih uklonite.

1. Za poslovne uspjehe nagrađujete se brzom hranom
Kada smo ponosni zbog uspješno obavljenog posla, veća je vjerojatnost da ćemo sami sebe nagraditi nezdravom brzom hranom, međutim kada smo uzbuđeni i nadamo se dobrom ishodu radnog zadatka koji je tek pred nama, veća je vjerojatnost da ćemo posegnuti za zdravom hranom.

>> 5 istina o masnom tkivu koje morate znati kod mršavljenja

To je zato jer ponosni zbog nekog postignuća možemo zapeti u tom trenutku i ne razmišljati o budućnosti, za razliku od situacija kada uspjeh tek očekujemo.

Dijetalni sokovi manje su kalorični, ali umjetni zaslađivači koje sadrže mogu vas učiniti – gladnima

2. Jedete iz tanjura krive boje
Već znamo da ćemo, koristimo li manji tanjur i pojesti manje, ali vjerojatno niste znali da i o boji tanjura može ovisiti koliko ćemo hrane staviti na njega. Dobar je trik da boja hrane bude suprotna od boje tanjura jer se hrana tako neće stopiti s tanjurom i bit ćete svjesniji količine.

>> SOS dijeta: Smršavite bez gladovanja

Primjerice, sladoled od vanilije poslužite u tamnijim posudicama, a bolonjeze na svjetlijim tanjurima.

3. Pijete iz čaše krivog oblika
Dok uživate u omiljenom pivu u omiljenom kafiću sigurno ni ne razmišljate o obliku čaše iz koje pijete. No, to je također jedna od zamki zbog koji se debljate. Dokazano je da za čak 60 posto brže pijemo pivo ako ga pijemo iz zaobljene čaše nego iz četvrtaste, a također nam se čini da je u zaobljenoj čaši manje pive nego u četvrtastoj iako je količina ista.

Stoga, želite li unijeti manje kalorija, pivu u kafiću pijte iz flaše (s obzirom da se uvijek poslužuje uz ovalnu čašu), a kod kuće iz četvrtaste čaše.

4. Grickalice držite u prozirnim posudama
Hrana nas više mami kada je gledamo, a za to postoje i čvrsti dokazi: istraživanje je utvrdilo da pojedemo puno više grickalica i slatkiša ako ih držimo u prozirnoj posudi ili staklenki nego u neprozirnoj.

Također, čak je triput veća vjerojatnost da ćemo pojesti prvu stvar koju vidimo, nego petu. Stoga, jabuke držite vidljive u posudi i uvijek pri ruci, a grickalice u originalnom pakiranju u ladici ili smočnici.

5. Pijete dijetalne gazirane sokove
Dijetalni sokovi manje su kalorični, ali umjetni zaslađivači koje sadrže mogu vas učiniti – gladnima. Smatra se da se unosom intenzivnog slatkog okus bez kalorija remeti rad složenog lanca između mozga, želuca, živaca i hormona.

Tijelo i mozak pripremljeni su na kalorije i energiju, a ne dobiju ih zbog čega žudite za još slatkog. Umjetni zaslađivači također mogu poremetiti osjećaj sitosti i navesti vas da mislite da ste i dalje gladni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju