Mnogi izlazak u kino ne mogu zamisliti bez porcije kokica i gaziranog pića. Miris bijelih rastvorenih loptica koji osjetimo već na ulazu dobrodošlica je koju rado prihvaćamo, makar i s osjećajem grižnje savjesti. Umjesto njih radije se odreknite zašećernog napitka, jer kokice mogu biti itekako dobrodošli gosti u vašoj prehrani

Zbog prekomjernog soljenja kao i putra nutricionisti ne ističu često kokice kao poželjnu namirnicu u našoj prehrani. Ali ako putar zamijenite maslinovim uljem, ili masnoću u potpunosti izbacite, te sol upotrijebite u razumnim količinama pucketave loptice mogu biti koristan dodatak vašoj prehrani.

Kako su okusom neutralne mogu se začiniti mljevenim origanom, ružmarinom ili za ljubitelje 'opakijih' aroma mljevenom čili papričicom te bijelim lukom u prahu.

1. Imaju antioksidativno djelovanje
Najvažniji aktivni sastojci u kokicama su polifenoli, spojevi koji se suprostavljaju slobodnim radikalima i štite krvne žile.

Kako su okusom neutralne mogu se začiniti origanom ili za ljubitelje 'opakijih' aroma mljevenom čili papričicom

2. Bogate su vlaknima
Cjelovite žitarice i mekinje bogat su izvor vlakana, a kako kokica nastaje iz cjelovitog zrna kukuruza ne gubi njegove nutritivne dobrobiti. Preporuke za dnevni unos vlakana su 20 – 35 grama po danu, a šalica ispečenih kokica ima 2 grama vlakana.

>> 5 namirnica koje možete jesti u neograničenim količinama

3. Siromašna je kalorijama
Nezačinjene kokice imaju nisku kaloričnu vrijednost. No, broj kalorija ovisi o načinu pripreme te sami možete odlučiti hoćete li imati 'najdijetalniju' od svih mogućih grickalica ili nešto veći kalorijski zalogaj. Ukoliko nisu pripremljene na putru imaju oko 90 kalorija po porciji koje se, ovisno o dodanim masnoćama, mogu popesti do 300 kalorija.

>> 5 trikova za mršavljenje bez muke

4. Ne sadrže šećer
Upravo su zbog odsutnosti šećera idealne u ulozi grickalica. Keksi, čokolade i ostali slatkiši trenutno pružaju energiju, ali je ubrzo i spuštaju zbog čega bi ih trebalo izbjegavati u slučaju kada trebamo nakratko zavarati želudac.

5. 'Upijaju' pivu
Tu sposobnost spužvaste loptice imaju zbog visokog udjela vlakana. Osim što se izvrsno nadopunjuje uz ovo pjenušavo piće, smanjuje negativni utjecaj alkohola na probavni sustav.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju