Za doručak, međuobrok ili desert, obogaćen suhim, svježim voćem i žitaricama, ili pak zaslađen sirupom ili medom, jogurt je namirnica vrijedna divljenja. Osim što je lagana i zdrava ova mliječna namirnica skriva nevjerojatne blagodati. Doznajte koje!

1. Jogurt za vitku liniju
Jogurt sadrži vrlo malo kalorija. Unošenjem jogurta u organizam (kao međuobrok) unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga. Započnite dan s jogurtom koji će se savršeno stopiti uz svježe ili sušeno voće i žitarice.

>> Znate li koje je mlijeko za vas najzdravije?

2. Jogurt za bijele zube
Usprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes - najčešći uzrok propadanja zubi. Također, mliječna kiselina štiti desni i zube te djeluje pozitivno na sluznicu, a kalcij pomaže da zubi ostanu bijeli. Jedan jogurt dnevno za bijele zube.

>> 5 razloga za porciju zaraznih kokica

3. Jogurt za zdravlje
Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika, te su upravo iz tog razloga vrlo bitni, budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija.

4. Jogurt je pun vitamina i minerala
Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakoj razini kao meso, riba i jaja. Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalcija, magnezija i kalija, te fosfora, riboflavina, joda, cinka, ali i vitamine B5 i B12. Jogurt je važan i za kontrakciju mišića, za zgrušavanje krvi te za odvijanje normalnog rada živčanog sustava u cjelini.

5. Jogurt za regulaciju tlaka
Istraživanja su pokazala kako čak 70 posto ljudi svakodnevno konzumira dvostruko više soli od preporučene dnevne doze. S vremenom to dovodi do visokog krvnog tlaka, bolesti bubrega i srca. Kalcij i kalij iz jogurta pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma te snižavaju krvni tlak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju