Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

5 dobrih razloga zašto biste i danas trebali pojesti jogurt

04-09-2012 Piše T.Š.
komentari

Za doručak, međuobrok ili desert, obogaćen suhim, svježim voćem i žitaricama, ili pak zaslađen sirupom ili medom, jogurt je namirnica vrijedna divljenja. Osim što je lagana i zdrava ova mliječna namirnica skriva nevjerojatne blagodati. Doznajte koje!

1. Jogurt za vitku liniju
Jogurt sadrži vrlo malo kalorija. Unošenjem jogurta u organizam (kao međuobrok) unosimo kalcij koji signalizira izlučivanje manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje dok aminokiseline pomažu u sagorijevanju masnih naslaga. Započnite dan s jogurtom koji će se savršeno stopiti uz svježe ili sušeno voće i žitarice.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Severina ponovno modno oduševljava Savršen spoj Kad vidite kakvu suknju Severina nosi zimi, znat ćete da ste je s razlogom proglasile kraljicom stila Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut

>> Znate li koje je mlijeko za vas najzdravije?

2. Jogurt za bijele zube
Usprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes - najčešći uzrok propadanja zubi. Također, mliječna kiselina štiti desni i zube te djeluje pozitivno na sluznicu, a kalcij pomaže da zubi ostanu bijeli. Jedan jogurt dnevno za bijele zube.

>> 5 razloga za porciju zaraznih kokica

3. Jogurt za zdravlje
Korisne bakterije iz jogurta koje nastaju fermentacijom štite organizam od upala i štetnih mikroorganizama. Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne vrste probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika, te su upravo iz tog razloga vrlo bitni, budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija.

4. Jogurt je pun vitamina i minerala
Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakoj razini kao meso, riba i jaja. Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalcija, magnezija i kalija, te fosfora, riboflavina, joda, cinka, ali i vitamine B5 i B12. Jogurt je važan i za kontrakciju mišića, za zgrušavanje krvi te za odvijanje normalnog rada živčanog sustava u cjelini.

5. Jogurt za regulaciju tlaka
Istraživanja su pokazala kako čak 70 posto ljudi svakodnevno konzumira dvostruko više soli od preporučene dnevne doze. S vremenom to dovodi do visokog krvnog tlaka, bolesti bubrega i srca. Kalcij i kalij iz jogurta pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma te snižavaju krvni tlak.