S obzirom da zaposlene majke uz redoviti posao imaju i zanimanje kuhara, vozača, učitelja, savjetnika, doktora, čistača, organizatora i kućanice, uobičajeno je da pri obavljanju svih tih poslova najmanje misle na sebe. Pri tome je zdrava prehrana uglavnom na dnu liste prioriteta. Kako u stresnoj svakodnevici spriječiti nakupljanje kilograma i održati vitku liniju?

Da biste sačuvali dobar izgled uz svakodnevne obiteljske i poslovne obaveze, nije potrebna rigorozna dijeta i iscrpljivanje. Potrebno je samo promijeniti najčešće loše navike.

NE PRESKAČITE DORUČAK
Ne dopustite da vam jutarnja užurbanost i briga da svima pripremite doručak i užinu oduzmu nužno vrijeme za vlastiti doručak. Prema svim savjetima nutricionista doručak je najvažniji obrok jer daje organizmu energiju koja je nakon spavanja na najnižoj razini. Za doručak si možete priuštiti i vrlo kaloričnu hranu jer se ona neće pohranjivati u obliku masnih naslaga nego se potpuno iskoristiti u obliku energije. Također, preskočite li doručak, kasnije ćete biti toliko gladni da ćete pojesti bilo što (najčešće nezdravo i kalorično) i šokirati organizam.

PRIPREMITE KOD KUĆE UŽINU ZA POSAO
Većina zaposlenih osoba na radnom se mjestu krajnje nezdravo hrani. Najčešći uzrok su nedostatak vremena i uvjeta za pripremu hranjivog i zdravog obroka, pa su brza jela 's nogu' najčešća rješenja. Na taj način se najlakše skupljaju neželjeni kilogrami, osobito ako većinu radnog vremena provedete sjedeći. No rješenje je jednostavno – pripremite zdravu užinu kod kuće i ponesite je sa sobom. Tako ćete uštedjeti vrijeme i usrećiti svoje tijelo, a i sebe održavajući vitku liniju.

ŽVAČITE ŽVAKAĆU GUMU DOK PRIPREMATE RUČAK
Poznat vam je neizdrživi osjećaj gladi dok pripremate ručak? Zbog toga ne možete odoljeti a da usput nešto ne prigrizete i ekspresno utažite glad, a nakon toga se svejedno upustite u obilan obrok čim bude gotov.
Na taj način nesvjesno i nepotrebno unesemo dvostruko više kalorija. Da biste to izbjegli najbolji način je uzeti žvakaću gumu snažnog okusa koja će suzbiti želju za drugim okusima i spriječiti usputno grickanje.

>> 5 prijateljica koje treba imati svaka nova mama

>> 10 igara koje potiču dijete na kretanje

ŠETNJA UMJESTO UŽINE

Poslati supruga s djecom u šetnju i posvetiti se svojem poslu uobičajen je popodnevni raspored zaposlenih majki. No umjesto računala birajte i vi šetnju. Naravno, umjesto da dobijete kalorije grickajući nešto slatko usput, zajedničkom šetnjom ćete ih potrošiti i smanjiti stres koji također pridonosi povećanju tjelesne težine.

SAN UMJESTO HRANE
Navečer uglavnom imate napokon malo vremena za sebe. Nažalost, to znači izležavati se pred televizijom ili računalom uz kutiju keksa ili grickalica. Čak i razgovorom trošimo više kalorija nego gledanjem televizije. Prema tome, najbolji način provođenja slobodnog vremena uvečer jest priuštiti si dovoljno sna. Tako ćete izbjeći grickanje i stres uzrokovan premalom količinom sna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju