Uz sjedilački način života i loše prehrambene navike i neki toksini iz okoliša smatraju se krivcima za epidemiju debljanja. Svijet u kojem živimo pun je kemikalija i kemijskih spojeva koji mogu negativno utjecati na naše hormone. Slijedećih pet kemikalija štetne su jer mogu uzrokovati nakupljanje kilograma. Možda ih ne možete u potpunosti izbjegavati, ali postoje načini da smanjite doticaj s njima.

1. Atrazin
Ovaj se herbicid koristi u uzgoju kukuruza, šećerne trske, ali i za održavanje travnjaka. Studije su dokazale da atrazin remeti normalnu funkciju mitohondrija u stanicama i uzrokuje otpornost na inzulin.

>> 5 neočekivanih trikova za lakše mršavljenje

S obzirom da brojni pesticidi sadrže atrazin kad god možete kupujte organski uzgojeno voće i povrće, naročito kukuruz.

2. Bisfenol A (BPA)
Ovaj kemijski spoj najčešći je sastojak plastične ambalaže. Poznato je da BPA oponaša djelovanje ženskog spolnog organa estrogena u organizmu te smanjuje reproduktivnu funkciju i povećava tjelesnu masu.

>> 9 trikova kojima ćete potrošiti 'vikend' kalorije

Znanstvenici su otkrili kako pretila djeca imaju veće količine ftalata od djece normalne tjelesne težine

Njegov unos možete smanjiti tako da izbjegavate plastičnu ambalažu, naročito plastične boce.

3. Triklosan
S obzirom da djeluje antibakterijski, čest je sastojak sredstava za dezinfekciju ruku, sapuna i zubnih pasti. No, s druge strane remeti rad štitne žlijezde, ali istraživanja o tome u kolikoj mjeri tek se trebaju provesti.

Želite li ga izbjeći, čitajte deklaracije na navedenim higijenskim proizvodima i kupujte one koji ne sadrže triklosan.

4. Ftalati
Ova kemikalija dodaje se plastičnoj ambalaži kako bi se produljila njena trajnost i fleksibilnost, a može se naći i u igračkama te kozmetičkim proizvodima. Korejski znanstvenici otkrili su kako pretila djeca imaju veće količine ftalata od djece normalne tjelesne težine.

Jedini način da izbjegnete ovaj toksin je da čitate deklaracije na kozmetičkim (sapun, šampon, lak za kosu, lak za nokte) i dječjim proizvodima.

5. Tributilin
Stavlja se u antifungicidna sredstva koja se koriste na usjevima kako bi se spriječio razvoj gljivica te u boje kako bi se spriječio nastanak plijesni u vlažnim prostorijama.

Istraživanja na životinjama pokazala su da izloženost tributilinu može ubrzati rast masnih stanica kod novorođenčadi. Nađen je čak i u prašini pa je savjet redovito brisanje prašine i savjetovanje s trgovcem kad kupujete boje za dom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju