Sezona prehlade je započela, a kako bi se zaštitili spremni smo na sve. No iako mislimo da znamo sve o prevenciji i liječenju od viroza postoje mitovi koji se prenose generacijama, a zapravo nemaju nikakve veze s pravom istinom


Mit 1: Boravite li u hladnom prostoru lakše ćete 'uhvatiti' virozu
Ne postoji poveznica između hladnoće i viroze jer imunološki sistem vašeg tijela spreman je za mnogo niže temperature nego što su u provjetrenom domu.

Iako postoji poveznica između godišnjih doba s niskom temperaturom i virusnih oboljenja poput gripe i prehlade no razlog leži najviše u tome što tijekom tih razdoblja ljudi gotovo cijelo vrijeme provode u zatvorenim prostorima gdje s virusi vrlo lako prenose s osobe na osobu. Ne morate pretjerivati s grijanjem jer na taj se način nećete zaštititi od viroze.

Prehladu može uzrokovati preko 200 virusa, a jedino kako ih se možete riješiti je mirovanjem

>> 4 najjača prirodna lijeka u borbi protiv gripe

Mit 2: Možete se zaštititi uz pomoć tekućine za dezinfekciju ruku
Iako je higijena ruku vrlo važna u svakodnevnom životu i upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku možete možete dezinficirati ruke na žalost to se ne odnosi na sezonska oboljenja.

Problem je u tome što takvi preparati ubijaju bakterije na vašim rukama, dok se viruse prenose zrakom. I nakon što ste dobro oprali ruke to vas neće zaštititi od osobe koja je pored vas kihnula.

>> 3 nemilosrdna lijeka protiv kašlja iz smočnice

Mit 3: Kako ne bi ponovno preboljeli istu virozu treba se riješiti četkice za zube
Vaša četkica za zube kao niti bilo koji drugi predmet koji ste dodirivali tijekom prehlade neće uzrokovati ponovno oboljenje od iste.

Razlog je vrlo jednostavan jer vaše tijelo je nakon mukotrpne borbe protiv određenog virusa izgradilo imunitet što znači da nećete dva puta dobiti istu virozu, ali s obzirom da postoji 200 različitih vrsta prehlade nemojte se iznenaditi ako 'pokupite' neki drugi virus.

Mit 4: Prehladu i gripu možete pobijediti znojenjem
Iako su nam o tome pričale mame i bake, na žalost riječ je samo o još jednom mitu. Pokrivanje s tri deke i kupanje ili tuširanje s vrelom vodom svakako će izazvati pojačano znojenje, ali neće ubiti i viruse koji su u vašem organizmu.

Prehladu može uzrokovati preko 200 virusa, a jedino kako ih se možete riješiti je mirovanjem i čekanjem od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o kojem virusu je riječ, da viroza u potpunosti izađe iz vašeg tijela.

Mit 5: Nakon preboljene viroze dom treba dezinficirati antibakterijskim sredstvima za čišćenje
Baš kao i gel za ruke antibakterijska sapunima možete se riješiti bakterija, a samim time i bakterijskih infekcija poput Eserihije Coli, ali ne i virusa.

Želite li doista uništiti sve bakterije i viruse iz vašeg doma prvo dobro provjetrite prostor u kojem ste boravili, a prostore poput kupaonice i kuhinje dobro očistite razrijeđenom varikinom.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju