Četkanje dvaput dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i čišćenje kamenca dvaput godišnje osnovna su pravila za održavanje zdravih zubiju i usne šupljine. Slijedite li ih velike su šanse da vas niže navedenih 5 znakova koji vam govore da morate zubaru neće zadesiti, ali u svakom slučaju dobro je znati na što najčešći dentalni problemi ukazuju

1. Oštra bol
Osjetite li iznenadnu oštru bol u jednom ili više zubiju tijekom zagriza, može biti da imate rupe u zubima i da zubi propadaju. Krivac za to je kiselina nastala iz šećera iz hrane koju jedemo, a koju nismo uklonili četkanjem. Kad rupe u zubima postanu duboke dolazi do osjetljivosti i s vremenom do propadanja zubiju.

Ako se bol javlja rijetko i nije ograničena na jednu točku, nije ništa zabrinjavajuće, ali ako traje, odnosno ponavlja se tijekom sedam dana ili duže, trebali biste posjetiti zubara.

2. Pulsirajuća bol
Ako, kao u prethodnom slučaju, zubobolja traje dulje od tjedan dana te je popraćena pulsirajućom boli u zubima, to može značiti infkciju korijena zuba ili pak upalu. Dugotrajna ulsirajuća bol koju prate natečeni desni također može biti posljedica upale zuba. Samo zubar može reći o čemu se točno radi, zato čim prije rezervirajte termin.

3. Klimav ili iskrivljen zub

Klimanje, razdvajanje ili, u najgorem slučaju, ispadanje zubi ukazuju na parodontozu kod koje dolazi do gubitka koštane mase oko ustiju i vilice.

Bolest je potaknuta nedovoljnom higijenom zubiju i usne šupljine zbog čega bakterije stvaraju tanak sloj na zubima poznat kao plak koji se s vremenom pretvara u kamenac i zatim se može proširiti na zubno meso i kosti. Odmah otiđite stomatologu osjetite li da vam se zub klima ili se iskrivio.

4. Desni koje krvare ili su natečene

Može biti nuspojava trudnoće ili neke druge hormonalne promjene, ali i posljedica nakupljanja bakterija.

Ako krvarenje desni i otok nestanu nakon nekoliko dana, uz redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem, ne morate brinuti. No, ako problem potraje više od tjedan dana te je popraćeno bolovima vjerojatno je riječ o nekoj bolesti desni, stoga hitno zubaru!

5. Rane u ustima
Bolne ranice u ustima često nastaju zbog konzumiranja previše citrusa, ljute ili prevruće hrane. Ako ranice počnu zacijeljivati, nije ništa ozbiljno, ali ako se stalno vraćaju ili pak traju dulje može značiti ozbiljan nedostatak vitamina ili minerala te bi bilo dobro otići kod zubara.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju