Hamburger i pizza se s vremena na vrijeme nađu na svakom tanjuru, no ukoliko vas nakon uživanja u slasnim zalogajima peče savjest posegnite za zdravim namirnicama koje će umanjiti štetu

U savršenom svijetu imali bi savršen posao koji bi vam omogućio da na vrijeme stignete kući i pripremite zdravi obrok za cijelu obitelj. Istina je nešto drugačija, a obroci spremljeni na brzinu ili oni iz obližnjeg fast food restorana su čest izbor. No postoje namirnice koje mogu ublažiti nezdravi obrok i ostaviti vas čiste savjesti.

Kombinacija 1: Hot dog i kiseli kupus

Hot dog se kad tad nađe na meniju, a uz senf i majonezu u pecivo s hrenovkom možete staviti svašta. Kako bi umanjili štetnost konzervansa, umjetnih boja i umjetnih okusa te nitrata koji povećavaju rizik od srčanih bolesti kao dodatak u hot dog stavite svježi kiseli kupus. Ova zdrava namirnica je puna vitamina C, kalija, željeza, magnezija, sumpora i bakra. Kupus se po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narančom jer u 100 grama kupusa ima 50 miligrama vitamina C.

Kombinacija 2: Visokokalorični obrok i zdjelica grožđa

Ukoliko ste na rođendanu kod prijateljice uživali u visokokaloričnom obroku nakon kojeg ste još i polizali prste najbolje je posegnuti za zdjelicom grožđa koje obiluje antioksidansima.

Kombinacija 3: Slani obrok i čokolada

Možda vam ovo zvuči nevjerojatno, no nakon slanog obroka situaciju može popraviti i zasladiti kockica čokolade. Dobro, neće vam pomoći velika količina sladoleda od čokolade, no nekolika kockica tamne čokolade snizit će tlak unutar dva sata. Postotak kakaa u čokoladi mora biti 60 posto.

Kombinacija 4: Pizza i svježi ružmarin

Slasna pizza s omiljenim nadjevom je obrok kojem je uistinu teško odoljeti, no zbog pripreme na visokoj temperaturi dolazi do stvaranja štetnih sastojaka koji mogu povećati rizik od bolesti srca. Tu uskače mirisni ružmarin, dovoljno je pizzu posipati svježim, mrvljenim ružmarinom koji će ublažiti djelovanje štetnih sastojaka za 60 posto.

>> Pravilna prehrana je ključ za idealnu težinu

>> Što želja za hranom govori o vama?

Kombinacija 5: Crveno meso i crveno vino

Čaša crvenog vina uz odrezak od crvenog mesa smanjit će apsorpciju toksina iz mesa koji mogu povećati rizik od srčanog oboljenja. No čaša, do dvije vina su dovoljne!

Kombinacija 6: Hamburger, pomfrit i trešnje

Konzumiranje brze hrane može napraviti nered među slobodnim radikalima u tijelu. Ukoliko smažete hamburger i pomfrit u organizam će ući višak slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. kako bi poboljšali stanje za desert odaberite šaku trešanja, bobica ili kivija koji će u tijelo pustiti antioksidanse i zaštiti organizam. Antioksidansi su 'hvatači' slobodnih radikala i imaju važnu ulogu u borbi protiv oksidativne štete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju