Imela se obično povezuje s Božićem ili Novom godinom i simbolizira mir, pomirenje i sreću. Međutim, njezina primjena i simbolika seže daleko u prošlost, još u vrijeme prije Krista, a sadrži i čitav niz ljekovitih tvari

Imelu su najviše štovali Druidi i Vikinzi. Druidi su je nosili prikačenu oko vrata i smatrali svetom biljkom koja liječi i štiti od zlih sila, te liječi neplodnost. Odatle vjerojatno potječe tradicija ljubljenja ispod imele.

Čak su imali poseban ritual prilikom branja imele. Vikinzi su vjerovali da ima sposobnost dizanja iz mrtvih i povezivali su je s Balderom - bogom ljetnog sunca.

Zbog svoje popularnosti u poganskim narodima, kroz cijeli srednji vijek imelu je bilo zabranjeno koristiti kao ukras, a to je jedan od razloga zbog čega se crkve ni danas ne ukrašavaju tom biljkom.

>> Cimet: 6 moćnih blagodati začina života

Biljka Imela
Imela je poluparazitska biljka bijele boje koja raste u obliku zimzelenog grma, promjera do 1 metar. U prirodi razlikujemo bijelu i crnogoričnu imelu, ovisno otome na kojem drvetu raste. U narodu je još nazivaju lijepak, visk, cmelj, melina i višće.

Ljekovitost i primjena u medicini
Imela se kao ljekovita biljka koristi još od 5 stoljeća prije Krista, a u narodnoj medicini taj običaj je ostao uvelike prakticiran još do danas.

>> Kaki: Poput meda slatka loptica koja puca od zdravlja

Službena medicina priznala je njezinu ljekovitost, a u posljednje vrijeme čak se razmatra kao lijek ili sastavni dio lijeka protiv karcinoma i AIDS-a. Dokazano je da imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari. Najvažniji od njih su: lecitin, viskotoksini, histamin, lignin, flavonoidi, kolin, lignin te masno i eterično ulje. Koristi se u obliku čaja, praška, meda, vina i tinkture.

Imela sadrži čitav niz ljekovitih tvari poput lecitina, histamina, flavonoida te masnog i eteričnog ulja

Izaziva pojačan rad žlijezda probavnog trakta te pospješuje izmjenu tvari u organizmu. Ako patite od kroničnog zatvora od velike pomoći će vam biti upravo imela.

Pored toga normalizira izlučivanje žuči te uklanja uzroke nastanka šećerne bolesti. No najviše zanimanja privlači njeno djelovanje na niski i visoki krvni tlak uzrokovan smetnjama u krvotoku. Ljekovite tvari u toj biljci uzrokovat će da se kolanje krvi kroz organizam normalizira, te time ojačati najjači mišić – srce.

Kako dolazi do potpune ravnoteže krvožilnog sustava, visokog i niskog krvnog tlaka više neće biti, kao ni vrtoglavice, glavobolje i migrene, zujanja u ušima, nadiranja krvi u glavu i dr.

Normaliziran optok krvi će također jako povoljno djelovati kod žena prilikom bolnih menstruacija, kao i kod povraćanja krvi i krvarenja iz pluća.

Pokazalo se da imela pomaže i u liječenju od karcinomnih oboljenja. Sadrži ljekovitu tvar lecitin iz koje se dobija lecitinol koji već u malim količinama može uništiti stanice karcinoma, te povratiti oslabljen imunitet. Pomaže prilikom oporavka, ublažava mučninu, povraćanje, opadanje kose, nesanicu te gubitak apetita.

UNIVERZALNI RECEPT ZA ČAJ OD IMELE
Šest čajnih žličica suhih i usitnjenih listova imele prelijte s 750 ml hladne vode i ostavite da odstoji preko noći.

Procjedite i pijte tri puta dnevno po 250 ml nezaslađenog čaja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju