Svakodnevno smo obasipani mnogobrojnim savjetima o prehrani i namirnicama koje su dobre za naše zdravlje. No, kako tvrde znanstvenici, hranu ne treba uzimati zdravo za gotovo. Najbolji primjer su namirnice koje su po mnogima svrstane u skupinu loših za naše zdravlje, a zapravo njihov je učinak i više nego dobar. Ne gladujte već uživajte u hrani i doznajte kojih 6 'loših' namirnica bi trebali redovito konzumirati


MASLAC OD KIKIRIKIJA
Vjerovanje: Vrlo je kaloričan, mastan i deblja.
Dobra svojstva: Iako sadrži veću količinu masnoća ne znači da ćete se od njega udebljati. Iko je kaloričan maslac od kikirikija bi svakako trebalo konzumirati jer sadrži proteine, folnu kiselinu i B vitamin koji je vrlo važan za razvoj novih stanica u organizmu. No ne pretjerujte jer žličica do dvije je dovoljna količina.

JAJA
Vjerovanje: sadrži značajnu količinu kolesterola, a žumanjak bi trebali izbjegavati oni bolesnog srca.

Dobra svojstva: Jedno veliko jaje sadrži i 12 grama visokokvalitetnih proteina, značajne količine vitamina i minerala i drugih vrijednih nutrijenata, a sve to u samo 70 kalorija. Jaja (žumanjak i bjelanjak) su odličan izvor kolina, hranjive tvari povezane s reduciranjem upalnih procesa koju u organizam nedovoljno unosi čak 90% ljudi. Isto tako kuhano jaje ili kajgana za doručak će vas toliko zasititi da ćete to osjetiti sve do ručka te samim time i manje pojesti.

GOVEDINA
Vjerovanje: Sadrži velike količine zasićenih masnoća i kolesterola pa bi je trebalo izbjegavati oni koji imaju problema sa srcem.

Dobra svojstva: Komad čistog goveđeg mesa bogat je izvor proteina, cinka, fosfora i željeza, te velike količine vitamina B kompleksa. Meso junetine i govedine, zahvaljujući izvrsnom mineralnom sastavu, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i sprečavanju oštećenja krvnih žila te pojave raka debelog crijeva.

TAMNA ČOKOLADA
Vjerovanje: čokolada sadrži masnoće i mnogo šećera. Jako je ukusna pa je sigurno loša za zdravlje.

Dobra svojstva: Tamna čokolada sadrži veću količinu kakaa (od 50 do 80 posto) od mliječne i samim je tima zdravija. Ona obiluje flavonoidima koji su moćni antioksidans pa samim time ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Redovita konzumacija tamne čokolade smanjuje razinu stresa u organizmu. Pripazite jedino na količinu jer štangica čokolade na dan je i više nego dovoljna.

>> 4 namirnice koje nas čine gladnima

>> U 5 poteza protiv nadutosti

KRUMPIR

Vjerovanje: Krumpir ima visoku razinu glikemijskog indeksa što uzrokuje visoku razinu šećera u krvi.

Dobra svojstva: Krumpir je izvor vlakana, kalija, folata, magnezija, fosfora i C vitamina te je dragocjen izvor energije i ugljikohidrata no s druge strane, Ista količina krumpira ima po svom sastavu 2,5 puta manje ugljikohidrata nego kruh što ga čini značajnim u prehrani dijabetičara.

KUKURUZ
Vjerovanje: Iako je povrće, ne sadrži gotovo nikakva vrijedna svojstva povrća.

Dobra svojstva: Žitarice poput kukuruza su važan izvor škroba, vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i proteina manje biološke vrijednosti te prijeko potrebne kao izvor energije. Od minerala najviše ima fosfora, zatim kalija i magnezija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju