Obilazite li trgovačke centre budite svjesni kako se upravo takvi prostori kojim prođe mnotvo ljudi, izvori vrojnih virusa i bakterija. No oni se ne nalaze u hrani ili na WC školjci već na mjestima na kojima se najmanje nadate


UMIVAONIK I SLAVINA
Najprljavije mjesto u javnom WC-u su umivaonik i slavina, jer upravo ta mjesta dodirujemo odmah nakon obavljanja nužde. To dokazuju i brisevi na kojima je pronađeno veliki broj bakterija opasnih po zdravlje poput Escherichije coli koje se na vlažnoj površini razmnožavaju nevjerojatnom brzinom.

Zaštitite se: Nakon obavljanja nužde dobro operite ruke, sapunajte ih barem 20 sekundi te dobro osušite. Vrata otvorite i zatvorite podlakticom.

Na uzorku od 38 bankomata na svakoj je tipki otkriveno oko 1.200 različitih tipova mikroorganizama

STOLOVI U RESTORANIMA
Čak i kada konobar pred vama prebriše stol to ne znači da je on doista čist. Ako nisu dobro oprane, vlažne krpe za suđe idealno su mjesto razmnožavanja bakterija te prenošenje istih s jednog mjesta na drugo.

Zaštitite se: Mokre maramice za dezinfekciju različitih površina idealne su za ovakvu situaciju. Njima prebrišite cijeli stol.

RUKOHVAT NA POKRETNIM STEPENICAMA
Istraživanje u kojem je uzet bris s rukohvata pokretnih stepenica u jednom šoping centru otkrilo je šokantne rezultate - pronađeni su tragovi krvi, urina, fekalija, bakterije E. coli te sluzi kojom se prenose i virusi.

Zaštitite se: Izbjegavajte hvatanje za rukohvat koliko god možete, a ako to ne možete učiniti s sobom nosite vlažne maramice te nakon korištenja stepenica dobro prebrišite ruke.

TIPKOVNICA BANKOMATA
Na uzorku od 38 bankomata na svakoj je tipki otkriveno oko 1.200 različitih tipova mikroorganizama među kojima se nalaze i opasna bakterija E. coli, virus gripe i prehlade.

Zaštitite se:  Nakon korištenja bankomata operite ili prebrišite ruke.

GARDEROBA
Opasnost se ne krije u garderobi već u odjeći koju isprobavate. Na testiranju u trgovinama gdje su uzeti uzorci s donjeg rublja i hlača koje su u prodaju, pronađeno je više različitih vaginalnih i fekalnih iscjedaka te vrlo opasna i otporna bakterija MRSA.

Zaštitite se:
Odjeću obavezno isprobavajte preko rublja i izbjegavajte tanga gaćice. Svakako operite ruke nakon izlaska iz trgovine, a kupljeno rublje obavezno operite prije nošenja.

>> 5 šokantno najprljavijih predmeta

>> Koje sve bakterije i gljivice nosite iz šopinga?

TESTERI
S obzirom da je šminku, pogotovo sjajila i ruževe, prije kupovine potrebno isprobati treba biti oprezan i pametan jer se na uzorcima mogu naći uzročnici raznoraznih bolesti koje se prenose prljavim rukama.

Zaštite se:
Izbjegavajte korištenje kozmetičkih uzoraka direktno na usta, oči ili lice. Ako vam jednokratni uzorci nisu dostupni, prebrišite ruke mokrim maramicama, a suhom prebrišite ruž ili četkicu testera. Šminku prvo nanesite na gornji dio šake te nakon toga prstom na usne.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju