Imunitet je obrambeni mehanizam našeg organizma, a naše ponašanje kao i navike mogu mu itekako naštetiti. Dobro razmislite o svojim svakodnevnim postupcima i otkrijte 5 najvećih tihih ubojica imuniteta

1. Neprospavane noći
Najbolji primjer su studenti koji tijekom noći uče i preskaču nužni san te češće obolijevaju od sezonskih viroza. Loš i nedovoljan san usko je povezan s padom imuniteta jer takav organizam je oslabljen i umoran te se teško bori s bakterijama i virusima.

Lijek: Odrasla osoba trebala bi spavati od 7 do 9 sati neprekidnog sna i to svake noći.

>> Napitak koji će pročistiti tijelo u nekoliko gutljaja

2. Stres
Dokazano je kako osobe koje su često pod stresom češće obolijevaju od gripe i prehlada te raznih alergija. Razlog djelomično leži i u brizi za svoje zdravlje i tijelo, ali i u energiji koja je vrlo važan faktor kvalitetnog načina života. Pozitivan način razmišljanja manje je stresan, a svi jako dobro znamo kako nam stres čini loše.

Lijek: Pokušajte u svakom danu pronaći nešto što vas veseli, bez obzira koliko vam se činilo da su beznačajne. Na kraju dana partneru ili obitelji prenesite svoja pozitivna iskustva. Smijte se čim više.

>> Napravite prirodni antibiotik od 5 sastojaka za manje od 5 kuna

3. Loša prehrana

Ne moramo posebno spominjati koliko hrana koju unosimo u naš organizam utječe na imunitet i naše zdravlje. Isto tako, osobe koje ne preskaču obroke i izgladnjuju svoje tijelo sklonije su obolijevanju od sezonskih viroza i infekcija.

Lijek: Neka hrana koju unosite u organizam bude što šarenija i što raznovrsnija. Ne preskačite doručak, smanjite unos šećera i soli.

4. Ljenčarenje
Fizička aktivnost usko je povezana sa zdravljem. Osobe ne vježbaju skloniji su prehladama i virozama. istraživanje provedeno u nekoliko tvrtki je dokazalo kako aktivnije osobe koriste mnogo manje bolovanja od onih koji uopće ne vježbaju.

Lijek: Samo 30 minuta aerobnih vježbi pojačavaju cirkulaciji i ubrzavaju imunitet. Iskoristite sunčan dan za šetnju, vožnju biciklom ili trčanje i napravit ćete dobru stvar za svoje zdravlje.

5. Antibiotici
Iako je njihova funkcija da pomognu imunitetu u borbi protiv upala prekomjerno i često korištenje antibiotika daje kontra efekt. Takvi lijekovi stopiraju prirodni obrambeni mehanizam, pa nakon liječenja vašem tijelu treba vremena da se vrati u normalu i tada je najranjivije.

Lijek: Antibiotike koristite jedino za bakterijske infekcije, koristite ih odmah i popijte ih do kraja. Ne koristite ih kao prevenciju osim ako je doktor drugačije propisao i nikako na svoju ruku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju