Kontrolirani unos hrane i odabir nutritivno vrijednih namirnica osnova su prehrane ne samo onih koji se ne žele udebljati, već i svih sklonih zdravom i aktivnom načinu života. Neki u želji da im se što više približe, tijekom cijelog dana razmišljaju o tome što će jesti i u koliko sati postajući tako preopterećeni s hranom koja ih na kraju, čak i kod gubitka kilograma, čini nesretnima i tjeskobnima. Šest znakova otvoreno i jasno otkrivaju jesu li obroci postali vaš glavni kompas svakodnevice

Iako različita istraživanja o odnosu žena prema hrani donose različite spoznaje, iz njih se mogu izvući neki zajednički podaci poput onoga da je u svakom trenutku 45 posto žena na dijeti te da ih je 80 posto nezadovoljno svojim izgledom.

Upravo zato niti ne čudi sve veći broj ljudi s poremećajem u prehrani te načinom života fiksiranim isključivo prema brojenju kalorija i napravljenih trbušnjaka. Kako biste prepoznali opsjednutost hranom koja možda i osigurava gubitak kilograma, ali i nervozu te tjeskobu, pomoći će vam 6 sigurnih pokazatelja.

1. Hrana je reakcija na dobru i lošu vijest
Signal na usredotočenost prema hrani može biti veliki hamburger u večernjim satima kao pokušaj da zaboravite na stresan dan ili velika čokolada s lješnjacima izabrana za nagrađivanje zbog pohvale vašeg nadređenog.

Ako dobite ovakav poriv, umjesto prema frižideru ili smočnici krenite prema telefonu s kojeg ćete nazvati prijateljicu i s njom podijeliti ono što vas je tištilo ili razveselilo tog dana.

2. Jedete i kada niste gladni

Sat pokazuje 12 i 30. Vaše uobičajeno vrijeme za ručak. Danas ste doručkovali nešto kasnije ili ste imali obilniju porciju nego inače zbog čega ustvari niti niste gladni. Ne robujte navikama niti nervozi, potištenosti i svemu ostalom što utječe na psihološku glad. Ukoliko ste siti, i sami znate da ručak možete pomaknuti za 30 minuta ili sat vremena. Osim toga, žene koje objeduju isključivo kada su gladne imaju više samopouzdanja i optimizma.

Ukoliko se lišavate velikog broja namirnica među kojima su one i koje volite jesti, prije ili kasnije ćete pokleknuti i u njima pretjerano uživati

3. Imate ispade prejedanja
Povremena konzumacija koje kriške pizze nakon što osjetite sitost nije nešto oko čega biste se trebali zamarati. Vrećica gumenih bombona kojima u nekom trenutku ne možete odoljeti također nije razlog za odustajanje od zdrave prehrane.

>> 6 razloga zbog kojih nas nezdrava hrana čini nesretnima

No, ukoliko vam se takvi ispadi redovito događaju, to znači da su oni vaš uobičajen ritam prehrane. Do toga može doći nakon perioda previše rigorozne reducirane prehrane ili pak dosade za vrijeme gledanja televizije.


4. Dijelite hranu na dobru i lošu
Kruh je loš i smijem ga jesti jedanput tjedno, a mrkva je dobra i zato je mogu jesti u neograničenim količinama. To vrlo lako može postati zamka, jer ukoliko se lišavate velikog broja namirnica među kojima su one i koje volite jesti prije ili kasnije ćete pokleknuti i u njima pretjerano uživati. To ćete izbjeći ako 'lošu'hranu uvrstite na jelovnik, ali naravno u vrlo ograničenim količinama.

5. Brojite svaku unesenu kaloriju
Ne opterećujte se brojem kalorija na način da one uređuju vaš svakodnevni život. Držite ih pod kontrolom, ali prekoračite li zadanu brojku ne budite ljuti, potišteni i nervozni.

Nije se dogodilo ništa strašno, jer ukoliko ste i zgriješili ne znači da buduća samodisciplina neće donijeti rezultate.

6. Držite ekstremne dijete

Režim prehrane sastavljen od tekućih obroka ili dječje kašice nisu zdravi za vaše tijelo i sigurno neće dati dugoročne rezultate u gubljenju kilograma.

U istoj mjeri šteti i prehrana zasnovana na samo nekoliko namirnica te bilo koja rigorozna dijeta, jer će vas učiniti umornom i muka vam se niti približno neće isplatiti u obliku zdravog i lijepog tijela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju