Zamislite da duže vrijeme držite ruku ravno ispred sebe i da je ne mičete. Nakon nekoliko minuta ruka će vas zaboljeti i jedva ćete čekati da je spustite. Istom takvom naporu izloženi su očni mišići kad duže vrijeme gledate u ekran računala. Donosimo vam 7 jednostavnih metoda možete sačuvati vid i zdravlje očiju

60 do 90 posto ljudi koji koriste računalo pati od nekog oblika naprezanja očiju što može dovesti do pogoršanja vida, ukočenja vrata i ramena, debljanja i glavobolja.

>> 3 važne stvari prilikom kupovine sunčanih naočala

Osim toga, za vrijeme rada na računalu disanje postane plitkije što dovodi do nakupljanja mliječne kiseline u tijelu i smanjenja vidnog polja zbog prevelike fokusiranosti na ekran.

>> Zašto je dobro zadrijemati na poslu?

S obzirom da su u današnje vrijeme računala neizbježan dio svakodnevice dobro je znati kako uz sedam jednostavnih metoda možete sačuvati vid i zdravlje očiju.

1. Povremeno skrenite pogled od ekrana i pogledajte u daljinu. Fokusirajući se na neki udaljeni objekt istežete očne mišiće što je odlična vježba. Ako se nalazite u maloj ili prostoriji bez prozora možete na vrh računala staviti malo ogledalo i gledati u njega što ima isti učinak kao da gledate u daljinu.

2. Pravilno postavite monitor.
Monitor bi trebao biti udaljen 45 do 60 centimetara od očiju. Dok radite za računalom vrlo je važno i da se držite ravno, a pažnju morate obratiti i na kut u kojem vam se nalaze zglobovi. Ručni zglob trebao bi se nalaziti iznad lakta, koljena bi trebala biti niže od bokova, a stopala na podu. Ako vam paše, povremeno možete tipkovnicu staviti u krilo.

3. Korisitite zamračenije osvjetljenje. Ekran računala emitira svjetlost pa bi zbog toga svijetlo u sobi u kojoj se nalazi računalo trebalo biti slabije.

4. Minimalizirajte sunčevu refleksiju.
Reflektiranje sunčeve svjetlosti na ekran također može znatno oštetiti vid. To ćete najbolje spriječiti tako da ekran okrenete od prozora ili roletna, žaluzina ili zavjesa.

5. Naprezanje očiju smanjit ćete i ako svakih sat vremena uzmete petominutnu pauzu. Protegnite se, udahnite duboko nekoliko puta, prošećite, popijte vode i probajte se opustiti.

6. Trepćite što češće kako bi održali vlažnost očiju.
U prostorijama s računalima zrak je vrlo suh pa se automatski i oči suše.

7. Sjednite točno ispred računala.
Sjednete li više na lijevo ili na desno, izložit ćete oči i vratne mišiće dodatnom naporu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju