Svjećice na torti možda pokazuju vaše prave godine, ali veliki dio vašega tijela, od okusnih pupoljaka preko kostiju do trepavica, obnavlja se puno brže nego što mislite. Doznajte kojih je to devet dijelova tijela koji su mlađi od vas i koliko su zapravo stari (kod odrasle osobe)

Želučana sluznica stara je 5 dana
Želučana sluznica igra ključnu ulogu u probavljanju hrane. Njene stanice sprečavaju prodiranje kiseline u sluznicu, a uz veliku regenerativnu sposobnost luče i bikarbonate koji neutraliziraju djelovanje želučane kiseline na samu sluznicu.

Okusni pupoljci stari su 10 dana
Na jeziku se nalazi oko deset tisuća dlačica vidljivih mikroskopom koje prenose mozgu informacije o hrani. Obnavljaju se svakih deset dana, ali taj se prosec s godinama usporava i broj pupoljaka se smanjuje pa pripadnici treće životne dobi imaju oko pet tisuća okusnih pupoljaka.

>> 5 lakih načina da zavolite svoje tijelo

Koža je stara 2 tjedna
Vanjski sloj kože epidermis stalno proizvodi nove stanice kože koje se stvaraju u dubini i izlaze na površinu. To znači da se površinski sloj kože (koji je stalno na udaru sunčevih zraka, vjetra i ozljeda) uglavnom sastoji od mrtvih stanica. Na ovom sloju stvaraju se manje nepravilnosti kože poput sitnih bora i prištića.

>> 5 vitamina bez kojih ne smije proći dan

Trepavice su stare 2 mjeseca
Trepavice čine oko ljepšim, ali ga i štite od prašine i prljavštine te od isušivanja. Gornji kapak sadrži oko 150 do 200 dlačica, a donji 75 do 100. Najdulje trepavice prema Guinnessovoj knjizi rekorda, iznenađujuće, nema žena već muškarac Stuart Muller. Njegove trepavice dugačke su čak sedam centimetara!

Crvene krvne stanice stare su 4 mjeseca
Kap krvi sadrži milijune crvenih krvnih zrnaca eritrocita koje tijelo opskrbljuju kisikom te uklanjaju štetne tvari iz drugih stanica. Željezo u krvi pospješuje taj proces zbog čega je uzimanje dovoljne količine ovog minerala neophodno za zdravlje. Najviše ga ima u crvenom mesu, ribi, peradi, jajima i grahoricama.

Stanice jetre stare su oko godinu dana (300 do 500 dana)
Najveći organ u trbušnoj šupljini težak je oko kilogram i pol te ima važnu ulogu u metabolizmu i veliki broj funkcija u tijelu, a neke od važnijih su čuvanje glikogena, sinteza plazma proteina te detoksifikacija lijekova. Jetra također proizvodi žuč koja je vrlo bitna u probavi.

Kosti su stare 10 godina
Vaše kosti čine se snažnima i otpornima, ali stanice koje ih čine konstantno umiru i ponovno se obnavljaju stvarajući tako potpuno novi skelet svako desetljeće. Gustoća kostiju najveća je u ranim dvadesetima, a zatim se postepeno smanjuje. Osteoporoza nastaje kad koštane stanice odumire brže i češće nego što se obnavljaju.

Stanice mišića rebara stare su oko 15 godina
Rebreni koš koji se sastoji od 12 pari rebara koja
štiti vitalne organe kao što su srce i pluća. Ligamenti i mišići podupiru rebra naizmjence, a mišići između rebara omogućuju rebrenom košu da se raširi i ponovno skupi dok dišete.

Mali mozak je 3 godine mlađi od vas
Iako na njega otpada samo deset posto ukupnog volumena mozga, u malom mozgu nalazi se više od pedeset posto od ukupne količine moždanih stanica neuorona. Njegova zadaća je održavanje ravnoteže i pravilno držanje tijela, koordinacija pokreta, učenje novih motoričnih funkcija i nekih kognitivnih vještina poput jezika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju