Opsjednuti smo čistoćom i iskorjenjivanjem bakterija i virusa te prekomjerno konzumiramo antibiotike, a sve nas je to dovelo do sve jačih i većih alergija pa ono što je jednom ukusna namirnica nekom drugom može biti otrov. No glavni krivci nisu same namirnice već ono što se nalazi u njima

'Alergije izazivaju proteini, odnosno bjelančevine koje se nalaze u namirnicama. Najčešća alergene namirnice su žitarice, orašasti plodovi te mlijeko i mliječni proizvodi', objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Pesticidi i aditivi glavni su krivci za sve češće alergijske reakcije na hranu

>> Što su to alergije i zašto nam se javljaju?

Stručnjaci tvrde kakao najopasnije reakcije izazivaju kikiriki i jaja, a njima više nisu skloni samo oni slabijeg imuniteta već svi, a najugroženija skupina su djeca, posebno ona koja žive u gradu.

>> Kako sami možemo ublažiti alergije

Naime, namirnice koje se konzumiraju na selu puno su zdravije dok u trgovinama vrijedi pravilo - što je namirnica ljepša i pravilnija to je veća opasnost da će izazvati alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

Za to su odgovorni pesticidi i aditivi te pojačivači okusa kojih su takve namirnice prepune, a koji su jedni od krivaca za sve češće i učestalije alergijske reakcije. Stručnjaci upozoravaju kako alergije na hranu najčešće nisu reakcije na samu namirnicu već na sredstva s kojima je ta namirnica tretirana.

Na žalost, lijek za alergije još uvijek ne postoji, s toga pacijenti visokog stupnja alergenosti moraju uvijek biti na oprezu. Takvi pacijenti uz sebe bi trebali uvijek imati takozvane auto injektore koji se u trenutku alergijske reakcije ubrizgavaju u tijelo, a koji kod težih slučajeva doslovno spašavaju život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju