Dok dijetni (light) proizvodi i proizvodi 'bez šećera' štite od viška kalorija, istodobno mogu izazvati ozbiljne bolesti i poremećaje u organizmu. Za sve je kriv umjetni zaslađivač poznat pod imenom aspartam

Obavezan sastojak svih dijetetskih prehrambenih proizvoda je aspartam – umjetno sladilo 200 puta slađe od šećera.

Aspartam se sastoji od metanola, fenilalanina, aspartične kiseline i glutamata.

Količina metanola u ljudskom tijelu ne bi smjela prelaziti 7, 8 mg na dan, a jedna litra pića zaslađena aspartamom sadrži oko 56 mg metanola, što je, dakle, sedam puta više od dopuštenog.

S druge strane, fenilalanin i aspartična kiselina pretjerano stimuliraju živčane stanice, što može dovesti do njihovog odumiranja uslijed preopterećenosti, te time uzrokovati bolesti kao što su epilepsija i Alzheimerova bolest.

Dodatna štetnost fenilalanina jest u tome što otežava izlučivanje serotonina, supstance zaslužne za osjećaj sreće u organizmu koji se povećano izlučuje u stanju zaljubljenosti ili pri konzumaciji čokolade, te tako dovodi do depresivnih stanja, nesanice, tjeskobe i slično.

Otkada je aspartam dopušten kao sastojak prehrambenih proizvoda još 1980. godine, sve su češće negativne reakcije na njegove supstance, a mnoga istraživanja su dokazala njegovu štetnost i opasnost po zdravlje.

Vjerojatno se mnogi pitaju zašto se o štetnosti ovih supstanci ne priča toliko u javnosti, osobito ako je aspartam sastavni dio tolikog broja proizvoda koje svakodnevno konzumiramo (oko 6 tisuća prehrambenih proizvoda sadrži to umjetno sladilo).

Odgovor je vrlo jednostavan. Proizvodnja aspartama je puno jeftinija i isplativija nego proizvodnja šećera.

>> Kuhinja krije sastojak opasniji od cigarete i alkohola

Ono što nama preostaje je izbjegavanje proizvoda na čijoj deklaraciji piše, često sitnim slovima, da sadrže aspartam, fenilalanin ili neodgovarajuće umjetno sladilo.

Koje su prirodne zamjene za šećer?

U trgovinama zdrave hrane moguće je nabaviti pritodnu i neškodljivu zamjenu za šećer od kojih su za dijabetičare najprihvatljiviji agava sirup i stevija.

Agava sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu 'medena vodica', jer ima blagi okus i svjetlu boju.

Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda. Agava sirup ima neobično niski glikemični indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i ljudi.

Stevia je ekstrakt lišća biljke porodice Stevia koja nije samo savršena zamjena za šećer bez nuspojava, stoljećima korištena kao prirodni oblik kontroliranja dijabetesa.
Također, spušta visoki tlak te ima antibakterijska svojstva, te je se preporuča koristiti razrijeđenu kao vodicu za ispiranje usta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju