Idealna u ulozi rekvizita za izdubljivanje i oblikovanje malih umjetničkih diela koja će za Noć vještica zasjati ispred kućnih pragova bundeva je nepravedno zanemarena kao namirnica. Njezina ljekovita i gastro svojstva prepoznali su liječnici i gurmani zbog čega je vrijeme da joj i vi udijelite svoje povjerenje

Bundeva kao borac protiv bolesti
'Tko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče' kaže stara poslovica, pa iako bundeva i nije svima omiljena namirnica njezina ljekovita svojstva su nepobitna zbog čega je i prozvana kraljicom jeseni.

Njezin sastav čine visoka razina antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika od raka, očne mrene i moždanog udara.

Maska za lice od svježeg mesa bundeve u svega desetak minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora

>>7 namirnica koje mršave umjesto vas

Siromašna kalorijama, bogata mineralima
Njezino lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Sasvim suprotno kalorijskom siromaštvu, u žuto-narančastim plodovima nagomilano je bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalij važan za rad srca, fosfor i kalcij koji zajedničkim djelovanjem izgrađuju kosti i zube, željezo važno za krv, te mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice.

Bundeva za problematičnu kožu
Narodna medicina kaže kako bundeva dobro djeluje izvana, baš kao i iznutra. Pire od svježeg mesa bundeve idealno je kao maska za lice, u svega desetak minuta djeluje blagotvorno na čišćenje i sužavanje bora. Idealna je za kožu sklonu aknama i miteserima zbog čega se u posljednje vrijeme pojavljuje kao glavni sastojak krema za problematičnu kožu.

>>Što je zajedničko tikvi, kestenima i kokosovom mlijeku?

Smiruje i pospješuje san
Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe. Njezin fantastičan nutricionistički profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu. Ovo ukusno povrće je, zbog svih spomenutih blagodati, prikladno i za djecu.

Sjemenke
Za sve one koje spomenute blagodati ne potiču na konzumiranje bundeve rješenje dolazi u obliku sjemenki ili koštica. Osim što su zgodna zanimacija za zube sjemenke su odličan izvor bjelančevina koje ovisno o vrsti sadrže do 31 posto ukupnog sadržaja sjemenke.

Tako šaka koštica zadovoljava polovicu dnevnih potreba za aminokiselinama, a grickajući ih dobivamo i omega-3 masnu kiselinu poznatu kao čuvaricu srca, vida i raspoloženja.

Bučino ulje
Još jedan proizvod dobiven od kraljice jeseni privlači pažnju medicinara i gurmana, bučino ulje koje sadrži velik postotak beta karotena, vitamina E i kalija. Iako se u 100 grama ulja nalazi 900 kalorija, treba imati na umu kako vam je za fantastičan okus salate dovoljna tek jedna žlica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju