Skromna glavica češnjaka ima reputaciju prirodnog lijeka za sve živo i neživo, od obične prehlade do kuge. A nova studija provedena u Australiji pokazala je da odstajali ekstrakt češnjaka može pomoći i kod snižavanja visokog krvnog pritiska

Karin Ried sa Sveučilišta Adelaide provela je pokus na 50 dobrovoljaca, koji su 12 tjedana, uz svoj uobičajeni lijek protiv visokog krvnog pritiska, uzimali i ekstrakt češnjaka.

'Imamo veliki broj pacijenata koji koriste čak četiri različita lijeka za snižavanje visokog tlaka, ali im ni ta kombinacija ne pomaže kod popravljanja stanja', kaže dr. Ried. 'Svima kojima smo davali češnjak, krvni se pritisak smanjio ispod kritične razine te možemo reći da je češnjak dobro dodatno sredstvo za kontrolu visokog krvnog pritiska'.

No, sirovi ili kuhani te češnjak u prahu nisu davali tako dobre rezultate kao pažljivo odležani ekstrakt češnjaka, koji se dobiva posebnim procesom.

'Znate što je u njemu i može trajati dugo vremena', kaže dr. Ried. 'Češnjak u prahu nije stabilan i ne znate koju dozu uzimate, a ulje od češnjaka nema aktivnih supstanci'.

Njezin je tim otkrio da se kod osoba sa sistoličkim tlakom iznad 140, koje su dnevno uzimale 4 kapsule odležanog ekstrakta češnjaka, sistolički krvni pritisak smanjio za 10.2mmHg, dok je kod kontrolne skupine koja je uzimala placebo ostao isti.

Pretpostavlja se da češnjak ima blagotvorno djelovanje na visoki krvni pritisak zbog toga jer potiče proizvodnju određenih kemijskih supstanci, kao što su dušični oksid i vodikov sulfid, koje omogućavaju opuštanje krvnih žila.

Zanimljivo je da je tim dr. Ried nedavno otkrio da kod snižavanja visokog krvnog pritiska pomaže i tamna čokolada.

'Nije djelotvorna poput češnjaka, ali je ljudi više vole. No njezina je najveća mana što se zapravo ne može dugotrajno koristiti', kaže dr. Ried.

>> Briga o pet faktora može produžiti život

Češnjak ima dugu povijest kao lijek i preventiva od svih poznatih bolesti. 'Slavu' je stekao u razdoblju kada je Europom harala kuga, kada su četvorica lopova navodno preživjela jer su koristila antiseptički češnjakov ocat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju