Pozitivan utjecaj čokolade na osobe koje pate od visokog krvnog tlaka dokazalo je i novo istraživanje koje tvrdi kako se uz pomoć te slastice može smanjiti rizik od infarkta za čak 20 posto u periodu od pet godina

Čokolada, posebno crna, sadrži flavanole, koji prirodno šire krvne žile u tijelu. To omogućava da krv kroz njih lakše prolazi i da se krvni tlak snizi.

'Ne treba vam uvijek lijek za snižavanje krvnog tlaka. Postoje namirnice koje vam mogu uvelike pomoći u tome', tvrdi doktorica Karin Ried sa Sveučilišta Adelaide.

Samo u Velikoj Britaniji od visokog krvnog tlaka, odnosno hipertenzije, pati 15 miliona ljudi. A jedan od deset bolesnika ne može niti uz pomoć lijekova kontrolirati svoje stanje ili ne podnosi lijekove.

Stotine tisuća ljudi doživotno moraju uzimati lijekove kako bi smanjili rizik od bolesti srca, infarkta i otkazivanja bubrega.

Dr. Ried i njezini suradnici su usporedili rezultate 15 drugih istraživanja povezanih sa čokoladom i kakaom, provedenih od 1955. do 2009. godine.

Zaključili su kako čokolada osobama s hipertenzijom može sniziti krvni tlak do pet posto, dok kod osoba s normalnim krvnim tlakom čokolada nema ovaj efekt.

>> Crna čokolada sjajna protiv stresa

>> Zašto je čokolada dobra za vaše zdravlje?

Tamna se slastica pokazala zdravom i kod drugih zdravstvenih tegoba. Dokazano je kako oni koji pojedu bar jedan red tamne čokolade tjedno imaju 22 posto šanse manje šanse da pretrpe srčani infarkt.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju