Dijete obično započinju u ponedjeljak, a do srijede gotovo svaka osoba pritisnuta velikom rupom u želucu odustaje od nakane da izgubi nekoliko kilograma. No Francuzi to rade drugačije jer se bez viška kilograma osjećaju bolje i sretnije. Tajna je u vilici, kažu!

Dijeta s vicom koja u originalu nosi naziv 'Le forking' ne zahtjeva drastična odricanja, jedini obrok tijekom kojeg se broje kalorije je večera. Osmislio ju je nutricionist Ivan Gavriloff, a tim stručnjaka je potvrdio kako uistinu funkcionira.

Princip na kojem se temelji je da se za večeru ne jede hrana koja ne stane na vilicu, jedini pribor koji se servira na stol. Nož je strogo zabranjen, kao i namirnice koje je potrebno rezati poput sira i mesa. Nije dopuštena ni hrana koja se jede prstima kao što je pizza, hamburger, kruh i koštuničavo voće. Dakle hrana koja sadrži masnoće i šećer nije na meniju.

>> Dijeta s jabukom: Otopite šlaufove bez gladovanja

>> SOS dijeta: Smršavite bez gladovanja

'Le Forking' nije dijeta već način života i pripreme hrane, pa u jednoj verziji nije dozvoljeno korištenje žlice, noža i ruku niti prilikom pripreme. Također se drži i stare izreke 'Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin i večeraj kao prosjak'. Ideja ove dijete je ukoliko je doručak obilan, a ručak pristojan nema potrebe za obilnom večerom.

Pravila dijete 'Le Forking'

- Uživajte u doručku i ručku, no ne koristite to kao izliku za prejedanje

- Za večerom koristite samo vilicu. Žlica, nož i prsti nisu dopušteni

- U strogoj verziji dijete za večeru nije dopušteno jesti ništa što je potrebno pripremiti uz pomoć noža, žlice ili prstiju

- U blažoj verziji hrana se može pripremiti nožem, žlicom i prstima, no jesti samo vilicom

Dopuštene namirnice
Tjestenini, ribi, mahunarkama, žitaricama i povrću se u blažoj verziji dijete može dodati meso rezano na sitne komadiće, plodovi mora te jaja.

Zabranjene namirnice
Ove namirnice zabranjene su u strogoj i blažoj verziji dijete: pizza, orašasti plodovi, kobasice, juha, meko kuhana jaja, avokado, humus i razne paštete.

Zabranjeni su i odresci, hamburgeri, prženi krumpirići i čips, pečeno meso i jetrica te kruh, razni umaci, senf, tvrdi sir te putar i margarin.

Od slatkih namirnica zabranjeno je svježe i sušeno voće, čokolada, palačinke, jogurt, kolači, voćna salata, sladoled i muesli.

Ukoliko ste pomislili da su se prva dama Francuske Carla Bruni, pjevačica i model Vanessa Paradise i glumica Marion Cotillard rodile s odličnim genima, u krivu ste. Način prehrane koji su pretvorile u stil života pomaže im da zadrže odličnu liniju i osjećaju se sretno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju