Američki znanstvenici razgovarali su s 200 frizera i brijača iz brojnih salona i došli do zanimljivih podataka.

Više od polovice frizera ili brijača, kod svojih je klijenata otkrilo sumnjivi madež ili oštećenje tkiva. Zahvaljujući tome mnogi su nakon salona za uljepšavanje odmah posjetili svog liječnika i na vrijeme detektirali rak kože.

Većina frizera i brijača, liječnicima je tijekom istraživanja naglasilo kako bi voljeli više naučiti o tome kako prepoznati sumnjive promjene na tjemenu, licu ili vratu svojih klijenta. Alan C. Geller, jedan od autora studije i predavač na Harvardu, za msnbc.com je rekao da je istraživanje provedeno jer je 10 posto smrtonosnih melanoma otkriveno upravo na tjemenu.

>> Kosa Jen Aniston je jednostavno najljepša

Njihovo je istraživanje objavljeno u 'Archive of Dermatology', a stručnjaci smatraju da bi edukacije bile itekako korisne među frizerima.

'Veliki broj ljudi frizera ili brijača posjećuje 10-tak puta godišnje, a oni bolje vide sumnjive madeže ili neke druge promjene na glavi', rekao je Geller.

Grupa liječnika i studenata medicine već je krenula s edukacijama frizera na području Houstona. Smatraju da su oni, u kontekstu ranog otkrivanja raka kože, itekako korisni 'na terenu'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju