Kasnovečernji obroci nikako ne spadaju u pravilnu prehranu, ali ako ste zaista gladni možete si ih ponekad dozvoliti. Obično u tim pospanim trenucima posegnemo za prvim što nađemo u hladnjaku, ali i u kasnim satima trebali biste se pridržavati nekih pravila kako si ne biste poremetili san i unijeli puno nepotrebnih kalorija

Kasnovečernji obrok mora biti lagan, a njegova je svrha prizalogajiti, a ne najesti se. Uz to, prije spavanja svakako biste trebali izbjegavati slijedeće četiri vrste hrane:

1. Masna hrana
Pojedete li prije počinka nešto masno ne samo da ćete iduće jutro osjećati tromost, nego će vam i želudac raditi u četvrtoj brzini kako bi probavio tešku hranu. Zato izbjegavajte brzu hranu, orahe, sladoled ili obroke s puno sira.

>> 6 znakova da ste opterećeni hranom

2. Hrana krcata ugljikohidratima
Malo slatkoga prije kreveta možda je upravo ono što vam treba za slatke snove, ali ako pojedete veliki komad čokoladne torte razina šećera u krvi naglo će porasti i isto tako pasti što će omesti san. Izbjegavajte kolače, kekse, grickalice i bijeli kruh, a slobodno zagrizite u jabuku.

>> 8 namirnica koje uzrokuju nadutost

3. Crveno meso i druge bjelančevine
Kao i masna hrana, i crveno meso teško će vam sjesti na želudac zbog čega biste mogli teško zaspati. Crveno mesi ima najgori učinak, ali isto će biti i ako pojedete puno piletine ili svinjetine. Malo tanke narezane puretine ili jogurt puno su bolji izbor.

4. Začinjena hrana
Začini su prirodni lijek za mnoge lakše bolesti, ali kada vam se nešto jede kasno navečer zaobiđite ih u širokom luku. Osim što može poremetiti rad želuca, ljuta, paprena hrana može probuditi vaša osjetila što će vam itekako otežati da utonete u san.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju