Obilježavanjem Dana narcisa u više od 30 hrvatskih gradova od prodaje narcisa, cvijeća koje simbolizira buđenje života i nadu prikupljen je novac kojim će se pomoći ženama oboljelim od raka dojke. Akciji su se rado odazvale glumice Petra Dugandžić i Barbara Nola

Dan narcisa obilježen je u više od 30 hrvatskih gradova, a moto ovogodišnje akcije je: 'Pomozimo oboljelima donošenjem Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom'.

Dan narcisa u našoj se zemlji obilježava 17. put, a novac prikupljen prodajom cvijeća koje simbolizira buđenje života i nadu, koristit će se za pomoć oboljelim ženama. U Hrvatskoj od raka dojke obolijeva svaka deseta žena. Zabrinjava i podatak da je broj oboljelih te umrlih od raka dojke u porastu.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2008. godini u Hrvatskoj je novooboljelih 2473, a u 2009. godini broj umrlih žena je 898.

>> Prevencijom spriječite rak dojke

>> Parabeni pronađeni kod 99 posto oboljelih od raka dojke

Moto ovogodišnje akcije naslanja se na Deklaraciju Europskog parlamenta iz ožujka 2010.godine koja obvezuje sve članice Europske unije da do 2016. ostvare nacionalnu strategiju liječenja u specijaliziranim centrima u kojima će svaka hrvatska žena imati jednako pravo na optimalnu dijagnostiku, sve modalitete liječenja, medicinsku i psihosocijalnu rehabilitaciju te palijativnu skrb.

Na ovaj način smrtnost se smanjujue za 15-20 posto. U Europi je 2008. godine zabilježeno 450 000 novooboljelih žena, a iste ih je godine od raka dojke umrlo 140 000. Svake 2 minute u Europi jedna žena oboli, a svakih 6 minuta jedna žena umire od raka dojke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju