Virtualni boravak na društveni mrežama poput Facebooka utječe na pojavu bulimije i anoreksije kod tinejdžerki. To pokazuju rezultati istraživanja provedenih na djevojčicama između 12 i 18 godina

Istraživanje provedeno nad 248 djevojčica u dobi od 12 do 18 godina: izloženost medijima i lična osposobljenost. Djevojčice su ispitivane o gledanju televizijskog programa i navikama čitanja časopisa i korištenja interneta.

Istraživači su otkrili da postoji direktna veza između vremena koje djevojčice posvećuju Facebooku i poremećaja u ishrani.

Što su više na društvenoj mreži veća je opasnost od oboljenja od bulimije, nezadovoljstva izgledom svog tijela te kretanja na dijetu kako bi izgubile na težini.

Autori su istakli da stalna vezanost za Facebook promovira jednostrano fokusiranje na izgled, navike i ponašanje. Izloženost utjecaju modnih i glazbenih trendova putem interneta pokazala je isti trend, ali ne i tako jaku vezu kao kod korištenja popularne društvene mreže.

U slučaju da su roditelji bili svjesni što njihove kćerke rade na internetu i razgovaraju o tome s njima, opasnost od razvoja poremećaja je bila manja.

Autori su zato zaključili kako roditelji koji nadgledaju svoju djecu mogu utjecati na njihov doživljaj vlastitog izgledu i tako umanjiti rizik od bolesti.

>> Zbog računala jedemo više slatkiša

>> 5 stvari koje ne smijete otkrivati na Facebooku

Osim toga, često provođenje vremena ispred računalnog ekrana 'izgurala' je fizičku aktivnost iz života velikog broja tinejdžera što je dodatno doprinijelo lošem odnosu prema vlastitom tijelu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju