Vijest o trudnoći vojvotkinje Catherine odjeknula je svijetom, no problemi koji su nastali tijekom prvih tjedana zabrinuli su princa Williama, ali i cijelu kraljevsku obitelj. Riječ je o jutarnjim mučninama koje iako bezazlene mogu biti vrlo neugodne. Doznajte sve o ovoj popratnoj pojavi koju prolazi čak 70 posto trudnica

One žene koje su ih prošle jako dobro znaju o čemu se radi, a one koje tek planiraju trudnoću ili se trenutno nalaze u takvoj situaciji trebale bi obratiti pažnju na nekoliko stvari. Udruga Roda pomogla nam je da shvatimo što su zapravo jutarnje mučnine i kako si možemo pomoći.

>> 6 najčešćih mitova o trudnoći

Što su jutarnje mučnine?
Jutarnje mučnine kao prepoznatljiv simptom trudnoće javljaju se kod gotovo 70 posto trudnica, češće kod prvorotkinja i onih koje imaju višeplodnu trudnoću. Neka novija istraživanja pokazuju da su im sklonije mršave žene.

U prosjeku, mučnine u trudnoći počinju s nekih 5 tjedana, a traju uglavnom do 12. tjedna. Kod određenog broja žena mogu potrajati nešto duže, a postoji i vrlo mali broj trudnica koje ova neugoda prati kroz čitavu trudnoću.

Iako termin jutarnja mučnina upućuje na samo dio dana, ove tegobe se mogu javljati i tijekom poslijepodneva i uvečer ili čak tijekom cijeloga dana. Ipak, rijetko toliko utječu na prehranu trudnice u toj mjeri da bi mogla narušiti pravilan razvoj bebe.

>> 6 super moći koje posjeduju trudnice

Što uzrokuje mučnine?
Tjelesni ili mentalni umor povećavaju mogućnost napadaja mučnina, posebno kod višeplodnih trudnoća. Još uvijek nije poznat točan uzrok mučnine, i sve što se zasad može reći jest da je uzrokuju hormoni.

Neke su majke sklonije mučninama ukoliko imaju raniju povijest želučanih problema ili migrena, također ukoliko nose blizance. Mnogi su mogući uzroci, na najčešći su 'krivci' placenta, fetus i želudac koji se sporije prazni.

Visoka razina hormona trudnoće ß-hCG (humani korionski gonadotropin) u krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće mogao bi biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje u mozgu.

Hormoni također uzrokuju bržu potrošnju šećera u krvi što izaziva osjećaj gladi i mučnine. Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak mučnine su neredovita i nezdrava prehrana, previše kiseline u želucu i manje uspješna probava uslijed opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta pod utjecajem visoke razine hormona progesterona.

Kako si pomoći?
- Pobrinite se da dovoljno spavate. Pomanjkanje sna slabi organizam, a umor dodatno izaziva mučnine. Isto tako Ne žurite s ustajanjem iz kreveta i izbjegavajte nagle pokrete.

- Ukoliko pijete ili pušite sada je pravi trenutak da prestanete jer cigarete osim što štete bebi pogoršavaju i mučninu.

- Nemojte biti gladni niti se pretrpavati hranom. Potpuno prazan ili prepun želudac samo će pogoršati mučninu. Jedite češće, prije nego što osjetite glad.

- Uzimajte dovoljno tekućine, osobito ako povraćate. Iako vam tekućina može izazvati osjećaj nadutosti, vrlo je važno da ne dehidrirate.

- Suhi keksi i krekeri vaši su saveznici jer baš kao i kod drugih nadražaja želuca oni smanjuju osjećaj mučnine.

-. Mirisi agruma kao što su limun, naranču ili grejp mogu pomoći u ublažavanju mučnine. Probajte i pepermint bombone ili čaj od mente.

- Đumbir je još jedan popularan izbor koji je dobro poznat kao sredstvo za rješavanje problema sa želucem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju