Bilo da se pripremate uskočiti omiljenu haljinu za veselu novogodišnju noć te pritom izgledati najbolje, bilo da žele nesmetano uživati u bogatoj blagdanskoj trpezi, a da se pritom ne boje posljedica po konfekcijski broj izgubiti kile i riješiti se trbuha i šlaufova do kraja godine još je uvijek moguće

Riječ je o novoj DASH dijeti, ili pak bolje rečeno režimu prehrane koji je osvojio Ameriku, a koja se ne bazira na brojanju kalorija već na odabiru u kombinaciji namirnica.

>> Mršavite uz top 5 eliminatora masnoće

Razvila ga je nutricionistica Marla Heller i nedavno je proglašena najzdravijom dijetom u Americi jer osim što reducira višak kilograma ovaj način prehrane jača imunitet, djeluje na krvni tlak, snižava razinu kolesterola te se preporuča i kod dijabetičara.

Dash dijeta reducira višak kilograma ali istodobno jača imunitet, djeluje na krvni tlak, snižava razinu kolesterola te se preporuča i kod dijabetičara

1. FAZA: Riješite se masnih naslaga u 14 dana
Tijekom sljedećih 14 dana u doručak, ručak i večeru morate uvrstiti sljedeće namirnice. Važno je napomenuti kako količina peradi i ribe po obroku ne smije biti veća od veličine dlana, mjera za povrće neka bude puna šaka, a za sir kutija šibica.

>> 6 razloga zbog kojih nas nezdrava hrana čini nesretnima

Namirnice
1. One bogate proteinima:
- Crveno meso bez masnoće, perad i riba
- grahorice (mahune, grah, grašak) i leća te ostalo povrće (osim krumpira i kukuruza)
- soja (u bilo kojem obliku)
- sir s manjim udjelom masnoće
- jaja i jogurt

2. Zdrave masnoće
- maslinovo ulje
- orašasti plodovi

Pravila: Jedite tri obroka dnevno te dva lagana međuobroka bez preskakanja, pijte puno tekućine, redovito spavajte, a svaka fizička aktivnost je dobro došla. Voće i žitarice su zabranjeni.

2. FAZA: Zdrava prehrana do daljnjega
Ovo je faza koju možete nastaviti i nakon duži period. Kile se tope sporije, ali zato su rezultati dugotrajni i zdravi za vaše tijelo te pritom gradite zdrave prehrambene navike.

Namirnice
U dnevne obroke se, uz proteine i povrće iz prve faze, uvrstava:
- Voće (komadić svježeg, pola čaše prirodnog soka, žličica suhog)
- Cjelovite žitarice (pahuljica s mlijekom, šnite integralnog kruha i kolača, pola šalice integralne tjestenine ili riže) te dva kuhana krumpira.

Pravila: Budite redoviti, ali i maštoviti, kombinirajte čim više namirnica kako bi vam obroci bili što ukusniji i zanimljiviji. Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju