Kraći dani i niske temperature sa sobom nose brojne viroze, prehlade i gripu. Što možemo učiniti za svoj organizam da zimski period prođe sa što manje bolesti?

Zima je obično razdoblje u kojem su ljudi više podložni bolestima nego u drugim dijelovima godine. Većina na prve znakove prehlade odlazi u ljekarnu i traži pomoć. Uz preporuke nutricionista saznali smo kako uz pomoć određenih namirnica možemo ojačati svoj imunitet i cijeli zimu provesti zdravi, odmorni i puni energije.

Vladimira Lesnikar, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, ističe kako je vrlo bitno izbjegavati prostorije napučene s mnogo ljudi te što je više moguće boraviti na svježem zraku.

>> Što želja za hranom govori o vama?

>> Od prehlada se obranite vježbanjem

'Zima u 90 posto slučajeva donosi virozna oboljenja, tako da trebamo organizam pripremiti, a ne od njega stvoriti poligon za razmnožavanje bolesti. Većina tih virusa napada gornje dišne puteve i upalu ždrijela', pojasnila je.

Naglašava da je stoga bitno izbjegavati posjete bolesnim osobama.

'Djeca vrtićkog, predškolskog i školskog uzrasta često su prenosioci virusnih oboljenja jer još uvijek nemaju dovoljno jak imunitet', pojašnjava Vladimira Lesnikar.

Kao vrlo važnu prevenciju od oboljenja upozorava na pranje ruku, što nikada ne bi trebali zanemarivati, pogotovo nakon kihanja.

'U siječnju i veljači stiže gripa od koje je kronične bolesnike i starije osobe najbolje cijepiti', ističe. Upozorava i na važnost tjelesne aktivnosti i boravka na zraku. U podizanju imuniteta blagotvorno će doći i obična šetnja.

'Hrana je u zimskom razdoblju siromašnija nego inače, pa je dobro posebno pripaziti da prehrana bude kvalitetna i šarolika, a nije loše ni posegnuti za vitaminskim nadomjescima', zaključuje Vladimira Lesnikar.



Nutricionist Ignac Kulier objašnjava kako ključ zdravlja leži u šarolikoj prehrani.

'U ovo kasno jesensko doba treba konzumirati sve plodove jeseni koji se nalaze na placu, grožđe, kruške, jabuke i ostalo voće. Prokulica i brokula trebaju se što češće naći na našem jelovniku', objašnjava i ističe kako velike količine voća i povrća u organizmu nagomilavaju zaštitne tvari koje nas štite od bolesti.

Nutricionist Ignjac Kulier kaže kako je najbolja zaštita od gripe cjepljenje.

Na tvrdnju da zimi treba jesti jaču hranu, nutricionist Kulier kaže da su to priče za malu djecu.

'Treba razlikovati jaku od zdrave hrane. Ukoliko niste drvosječa ili neki drugi teški fizički radnik, ne trebate zimi objedovati koljenice u masti, kobasice i sličnu hranu. Drugim riječima, urbani ljudi i zimi trebaju konzumirati laganu i zdravu hranu', ističe.

Nutricionist Kulier poručuje koliko je važno jesti voće koje obiluje vitaminima te naznačuje da jedna voćka ne znači da smo zadovoljili potrebnu dnevnu količinu.

'Ukoliko ste u danu pojeli jednu mandarinu, niste ništa napravili jer ste u organizam unijeli oko 30 mg vitamina C. Preporučena dnevna doza vitamina C jest 500 mg, što znači da trebate pojesti pet mandarina. Vitaminom C obiluje i kiselo zelje', poručuje Ignac Kulier.

I on, kao i Vladimira Lesnikar iz zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, naglašavaju važnost svakodnevnog kretanja.

'Kada se govori o nužnosti kretanja, pri tome se ne misli da ćete izaći sa psom ispred zgrade, to se ne računa. Kretati se treba ubrzano, ruta treba iznositi oko pet kilometara, tako da proradi cirkulacija i da krv dođe do svakog dijela tijela', kaže.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju