Svima je poznati osjećaj boli izazvan udarcem glavom na rub otvorenog prozora ili pogođenog živca lakta kada su lupimo na bilo koji tvrdi predmet. Gotovo instinktna reakcija je brzinska navala prvih psovki koji nam padnu na pamet. Ne morate se sramiti, jer nam one pomažu umanjiti bol

Grupa znanstvenika s britanskog Sveučilišta Keele ustanovila je kako psovanje može imati isti učinak kao i lijekovi iz grupe analgetika, a posebno je djelotvorno kod osoba koje rijetko izgovaraju prostote.

Radi provjere ove teorije, istraživači su od volontera tražili da drže ruku u ledenoj vodi i da pritom sve vrijeme psuju. Potom su ponovili zadatak, ali ovog puta uz izgovaranje 'bezazlenih' riječi.

Ispostavilo se kako su volonteri uz psovanje mogli puno dulje držati ruku u ledenoj vodi. Efekt psovanja bio je čak četiri puta jači kod osoba koje nemaju naviku da sa tako izražavaju.

>> Riješite se zubobolje u 7 minuta

>> Znate li zašto vam pucketaju zglobovi

'Ljudi već stoljećima psuju, to je univerzalan lingvistički fenomen', istaknuo je dr Richard Stevens koji je sudjelovao u ovom pokusu, dodajući kako su znanstvenici pokušali objasniti razlog nastanka psovki i njihovo održavanje u jeziku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju