Unatoč zdravstvenim upozorenjima, pretjerano uživanje u solariju još uvijek je česti hobi mnogih muškaraca i žena. Možda je razlog ovisnost o umjetnim toplotnim i svjetlosnim zrakama

Opuštanje pod ugodnim toplim zrakama solarija uz kojeg ćemo izgledati svježije i preplanulo, još uvijek je vrlo visoko na listi omiljenih razbibriga velikog broja žena i muškaraca.

No, pretjerano uživanje u umjetnim sunčevim zrakama, kao i slučaju prirodnog sunca, može imati negativne posljedice na zdravlje kože.

U 30 godina broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj povećao se 309, a smrtnost 310 posto. Koža pamti izloženost UV zračenju, a oštećenja stanica ne mogu se popraviti.

Britanski stručnjaci su nakon provedenih istraživanja zaključili kako solariji uzrokuju ovisnost jednako kao i droga i alkohol. Kao jedan od mogućih razloga navodi se 'dobar osjećaj' koji se javlja nakon kvarcanja.

U posljednjoj studiji 421 student ispunjavao je upitnik poput onoga koji se koristi pri utvrđivanju alkoholne ili druge ovisnosti.

Njih 229 koristili su solarij u okviru preporučenog broj dolaska. Godišnje su se tako kvarcali 23 puta, odnosno jedanput u dva ili tri tjedna.

Dva od pet studenta pokazala su elemente ovisnosti po barem jednom kriteriju. Utvrđeno je da su studenti ocjenjeni kao ovisnici o solariju, skloni konzumiranju alkohola, kanabisa i ostalih i substanci, kao i stanjima tjeskobe.

>> Kako se i koliko sunčati u solariju?

>> VIDEO: Upoznajte tenoraksičare - ovisnike o solariju

No, zagovaratelji umjetnog sunčanja kao i vlasnici solarija navedene rezultate odbacuju, tvrdeći kako ova studija ima mnogih mana. Kao jednu navode etiketiranje ovisnika na temelju više od tri potvrdna odgovora u anketi od 15 pitanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju