Sezona gripe i ove će godine mnogima donijeti zdravstvene probleme. Zaštititi se možemo cjepljenjem, no veliki broj ljudi još uvijek izbjegava to učiniti, mnogi i zato što se boje igle. Novo intradermalno cjepivo jednostavnije je za uporabu od standardnog, sigurnije je i prihvatljivije za cjepljenika, s obzirom da maksimalno smanjuje strah od igle ili boli zbog kratke, tanke i minimalno invazivne igle, a istovremeno pruža maksimalnu zaštitu od gripe

Građani Hrvatske se ove se sezone mogu zaštiti novim sezonskim cjepivom protiv gripe pod nazivom INTANZA, jedinim cjepivom za intradermalnu primjenu s mikroinjekcijskim sustavom. Minimalno invazivno cjepivo ima mikroiglu koja je tanja od standardne intramuskularne igle, a 10 je puta kraća, svega 1,5 mm.

Cijepljenjem se možemo zaštiti od gripe, no neki se boje cijepljenja. Novo intradermalno cjepivo Intanza jednostavnije je za uporabu od standardnog, sigurnije je i prihvatljivije za cjepljenika, s obzirom da maksimalno smanjuje strah od igle ili boli zbog kratke, tanke i minimalno invazivne igle, a istovremeno pruža maksimalnu zaštitu od gripe.

>> Hrvatima lijekovi važniji od tjelovježbe

>> Jeste li spremni za eliksir mladosti?

Zbog kratke igle, mikroinjekcijski sustav smanjuje i rizik od lokalne neurovaskularne ozljede. Zahvaljujući dužini mikroigle od svega 1,5 mm, ovo cjepivo s mikroinjekcijskim sustavom je dizajnirano da nepogrešivo dozira precizno određeni volumen i time ograničava dubinu uboda na 1,5 mm od površine kože, čime dokazano osigurava injiciranje egzagtne doze antigena u dermis, bez obzira na tjelesne karakteristike i dob cijepljenje osobe.

Mikrorevolucija za učinkovitu zaštitu
Nakon cijepljenja, imunološki sustav će stvoriti vlastitu zaštitu od gripe koja traje čitave sezone. Potpuna učinkovitost cjepiva obično se postiže za dva do tri tjedna nakon cijepljenja, stoga je važno cijepiti se na vrijeme, tj. prije početka sezone gripe.

Moguće nuspojave na ovo cjepivo su identične kao i kod ostalih cjepiva protiv gripe, a reakcije su blage i nestaju do unutar tri dana. Osobama od 18 do 59 godina namijenjena je doza cjepiva od 9 mikrograma, a za osobe starije od 60 godina preporuča se doza od 15 mikrograma.

Cjepivo od 9 mikrograma jednako je učinkovito kao i standardno cjepivo od 15 mikrograma, a intradermalno cjepivo namijenjeno starijima od 60 godina 14% je učinkovitije od standardnog cjepiva protiv gripe. Cjepivo nije namijenjeno osobama mlađima od 18 godina.

Sastav cjepiva je isti kao i kod ostalih cjepiva protiv gripe. Ne sadrži niti tiomersal niti adjuvans, a njegova upotreba odobrena je i u Europskoj Uniji, Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Republici Hrvatskoj. Ovo cjepivo je dostupnona recept u ljekarnama i kod liječnika obiteljske medicine. Cijena cjepiva u ljekarnama iznosi oko 100 kn.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju