Znanstvenici iz Bostona otkrili su testiranje krvi s kojim će se moći otkriti jedna stanica raka među milijardu zdravih stanica. Test koji može otkriti te stanice mogao bi promijeniti liječenje mnogih vrsta raka, posebno raka dojke, prostate, debelog crijeva i pluća

Četiri velika američka centra za rak istodobno su najavila da će ove godine početi studije u kojima će koristiti to eksperimentalno testiranje krvi.

Odlutala stanica raka u krvi znači da se tumor proširio ili je vjerojatno da će se proširiti, vjeruju mnogi liječnici. Test koji može otkriti te stanice mogao bi transformirati liječenje mnogih vrsta raka, posebno raka dojke, prostate, debelog crijeva i pluća.

Američka TV mreža Fox News ističe kako je to jedan od najuzbudljivijih iskoraka u istraživanju raka u posljednjih desetak godina, u području gdje se medicina stalno razvija.

Godine 2007., istraživači Opće bolnice Massachusetts u Bostonu, razvili su 'mikrofluidni čip', nazvan 'CellSearch', koji može prebrojati odlutale stanice raka u krvi, no taj test ne omogućava znanstvenicima da 'uhvate' te stanice i analiziraju ih.
Opća bolnica Massachusetts u ponedjeljak je objavila ugovor s tvrtkom Veridex LLC, dijelom Johnson & Johnsona, o ispitivanju nove verzije tog testa.

Mikročip je opremljen desecima tisuća iglica pokrivenih antitijelima, oblikovanim tako da se prilijepe uz stanice raka. Dok krv prelazi preko čipa, stanica raka se izdvaja od ostalih i zadržava na iglici s antitijelima, navodi u izvješću medicinski portal HealthDay News.

Kod pacijenata s tumorima, stanice raka kruže krvotokom tako da izumitelji novog testa kažu da on djeluje kao tekuća biopsija, bez potrebe za invazivnim uzimanjem uzoraka tkiva. Oni se nadaju da će u budućnosti taj test ponuditi način da se pretrage za rak rade drugim metodama, osim onih koje se koriste danas.

No, jedan od neposrednih učinaka koji će se moći vidjeti već ove godine, jest da će liječnici moći pratiti razinu stanica raka i prilagoditi liječenje kako bi postigli najbolje rezultate.

>> 10 odgovora na najčešće pitanja o raku

>> Prevencijom spriječite rak dojke

Zajednička je ocjena svih tih stručnjaka bila da se prešao dug put u posljednjih 40 godina u načinima na koji se dijagnosticira i liječi rak, te da ćemo u idućih nekoliko godina vidjeti kako se stvari dramatično mijenjaju u pozitivnom pravcu.

Vijest iz bolnice u Bostonu potvrđuje ta predviđanja i daje nadu milijunima ljudi pogođenim rakom svakoga dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju