U današnje vrijeme kada je fizički izgled jedna od najvažnijih stvari kod mladih ljudi poremečaji prehrane su jedan od najvećih problema društva. Dokaz tome je i nova bolest od koje boluje sve više mladih osoba, pretežito žena. Riječ je o takozvanoj pijanoreksiji

Oko 30 posto mladih žena u dobi od 18 do 30 godina vodi svakodnevnu borbu s kalorijam, a najnoviji trend koji uključuje izlaske i alkohol doista je uzeo maha.

Riječ je o takozvanoj pijanoreksiji odnosno ograničavanju unosa hrane preko dana kako bi se te kalorije mogle nadoknaditi tijekom večernjeg izlaska uz određenu količinu alkoholnog pića i pritom se brže napiti.

Znanstvenici ovaj trend objašnjavaju kao pritisak koji nameće društvo u kojem je za dobru zabavu zaslužno ispijanje alkohola, a za dobar izgled mršavo tijelo.

Povezanost pijenja alkohola i poremećaja prehrane već je ranije uočena, a izgladnjivanje je danas popularnije nego ikad prije.

>> Lažoreksija: Novi oblik anoreksije od kojeg boluje sve više žena

>> Catherine Middleton istaknuta kao uzor za anoreksiju

Ta je praksa tri puta češća među ženama nego muškarcima. Kalorije najčešće broje žene koje paze na svoju liniju, a ovaj trend postao je vrlo popularan zahvaljujući koktel partijima na kojima se ispijaju velike količine kaloričnih i poprilično skupih napitaka.

Jedna studentica koja je sudjelovala u studiji otkrila je da bi radije popila pivo u društvu nego za večeru pojela tost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju