Godišnji odmor, kupanje i sunčanje tri su čarobne riječi za koje se pripremamo cijele godine, no sunce je na žalost svake godine sve opasnije. Opekline, bore i melanomi, samo su neke od posljedica negativnog sunčevog zračenja

Godišnji odmor i ljetne radosti mnogima su najljepši dani u godini.

Sunce i more privlače ljude na plažu, no prije nego što krenete sa sunčanjem kako bi uhvatili dugo čekanu preplanulu boju, vodite računa o sve jačem UV zračenju.

Dermatolozi posljednjih godina gotovo svakodnevno upozoravaju na štetnost sunčevih zraka koja je sve jača,a koja može dovesti do raznih problema s kožom.

'Tipični simptomi sunčevih opeklina su crvenilo, svrbež i pečenje, no to su samo blaži oblici oštećenja. Prerano starenje kože također je oblike oštećenja koje se očituje stvaranjem bora i pojačanom pigmentacijom, a koža gubi kvalitetu i postaje smežurana i osjetljiva', izjavio je dermatolog Dinko Kaliterna.

Isto tako, doktor napominje kako su najveća marketinška zabluda upravo kreme za sunčanje na kojima je ispisano kako nas u potpunosti štite od sunčevog zračenja.

Nemoj te misliti kako će vas preparati s visokim zaštitnim faktorom zaštititi od zračenja. Naprotiv, sunčanje za vrijeme jakog sunca u kombinaciji s kremama može biti još opasnije.

Najgora posljedica izlaganja suncu je pojava melanoma što je maligni tumor pigmentnih stanica kože koji se razvija iz novonastalih madeža.

>> 9 najčešćih grešaka koje radite na plaži

>> Zaštitite kožu od sunca i budite bezbrižni!

Znanstveno je dokazano kako solarij te vikend izlaganja najviše pogoduju pojavi melanoma i upravo zato, krećete li na godišnji odmor vodite računa o tri stvari: ne izlažite se suncu za vrijeme jakog UV zračenja, zaštitite se kremom za sunčanje i redovito pregledavajte svoju kožu.

Više u In Magazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju