Nagle promjene temperature nikome nisu ugodne, a sve većem broju stanovništva zadaju ozbiljne zdravstvene probleme. Liječnici preporučaju oprez i naglašavaju kako su oscilacije od 15 stupnjeva pogodne za razne viroze

Do srijede će u našim krajevima prevladavati neuobičajeno toplo vrijeme za ovaj dio godine.

'Temperature će se penjati i do 15 stupnjeva. U četvrtak ujutro možemo očekivati osjetno zahladnjenje, a živa u termometru spustit će se do nule', rekla je Ana Bago, meteorologinja Nove TV.

Nagle promjene temperature nisu rijetkost u našim geografskim širinama i radi o prolazu ili izmjeni ciklone ili anticiklone.

>> 5 malih trikova u borbi protiv gripe

>> Prirodnim lijekom protiv glavobolje

'To nije rijetkost u prosincu jer zapravo još postoje dosta velike rezerve topline u atmosferi te se prvi hladni prodori i snijeg često brzo otope. Klimatološki je manja vjerojatnost da takva južina bude u siječnju, iako ni to nije rijetkost', dodaje Ana Bago.

Neugodna nagla zatopljenja i zahladnjenja

Nagle promjene temperature nikome nisu ugodne, a sve većem broju stanovništva zadaju ozbiljne zdravstvene probleme. Zatopljenje ili zahlađenje od 15-tak stupnjeva u kratkom roku posebno pogađa srednji i stariji dio populacije.

'Bolovi u kostima, zglobovima, mišićima, nesanica i nagle promjene raspoloženja neki su od simptoma zdravstvenih problema kod naglih promjena temperatura. Osobe koji imaju probleme s tlakom ovih će se dana loše osjećati, moguća je pojava vrtoglavica, a mlađi ljudi mogu imati problema s glavoboljama', pojašnjava Jadranka Višnić, liječnica opće medicine.

Najbitnije je da čovjek sam osvijesti problem te da si preventivno pomogne.

'Osoba ne mora odmah otići na Hitnu pomoć, ali potrebno je usporiti tempo, ostati kod kuće i odmoriti se', objašnjava liječnica Višnić.

Nagle temperaturne promjene pogodne su i za razne viroze, one koje pogađaju respiratorni i one koje napadaju probavni trak pa je ovih dana poželjno dodatno pripaziti na imunitet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju