Novo istraživanje posvećeno povezanosti parabena i raka dojke dokazalo je da je kod 99 posto ispitanih tkiva kod 40 žena oboljelih od ove kancerogene bolesti, utvrđena prisutnost jednog kemijskog konzervansa iz ove skupine

Parabenima, kemijskim konzervansima navedenim u velikom broju kozmetičkih, farmaceutskih i prehrambenih proizvoda, od 1998. godine posvećen je niz studija u kojima se zbog njihovih estrogenskih svojstava proučava povezanost s rakom dojke.

U pojavi i razvoju ove najčešće kancerogene bolesti kod žena upravo hormon estrogen ima ključnu ulogu.

Najnovije istraživanje sveučilišta Reading proučavalo je tkiva 40 žena koje su u periodu od 2005. i 2008. godine bile podvrgnute postupku mazektomije. Prikupljeno je 160 uzoraka, odnosno 4 od svake od njih, te je u 99 posto tkiva pronađen jedan paraben, dok je u 60 posto utvrđena prisutnost čak 5 vrsta ovog kemijskog konzervansa.

Premda se posljednjih godina kao glavni izvor parabena u tijelo okrivljavao dezodorans, u studiju su bile uključene žene koje ispod pazuha nisu nanosile kozmetičke proizvode s tim sastojkom.

Naime, on se nalazi i u preparatima poput pjene za brijanje, kremama za zaštitu od sunca, dekorativnoj kozmetici, kremama za lice, zubnoj pasti, ali i u kolačima, umacima, nadjevima te voćnim salatama.

'Podatak da su parabeni otkriveni u velikoj većini uzoraka tkiva žena oboljelih od raka dojke ne može se prihvati kao potvrda da je su ga oni zaista uzrokovali kod 40 ispitanih žena' ističe voditeljica istraživanja, Philippa Darbre.

>> Pušačice češće oboljevaju od raka dojke

>>VIDEO: Glazbene zvijezde protiv raka dojke

'No, to svakako upućuje na nužnost daljnjih studija. Bitno je da su javnosti dostupne informacije o ovom medicinskom pitanju, kako bi mogla donijeti odluke o odabiru stila života' dodaje.

Nepobitni faktori rizika koje ističe i hrvatsko Ministarstvo zdravlja:

- dob
- prva menstruacija prije 12. godine života
- menopauza iza 50. godine života
- nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života
- pretilost
- biopsijski nalaz: epitelna hiperplazija ili atipija, raniji
nalaz karcinoma
- postojanje srodnica po ženskoj crti nasljeđa (majka,
sestra) s utvrđenim rakom dojke, posebno ako im je
bolest utvrđena u dobi prije 40. godine života

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju