Usporenost, zamor i depresija u prvom tjednu nakon blagdana najčešće su nuspojave prethodno pretjeranog unosa hrane i alkohola. Kako bi tijelo oslobodili od toksina i povratili mu vitalnost preporuča se stroga detoksikacija. Svježe voće, povrće, čajevi, sauna, fitness koraci su kojih se nužno pridržavati u želji za čišćenjem

Tijekom blagdana unos hrane i kalorija u naš organizam naglo raste, a samo rijetki mogu odoljeti ili se držati preporučenih doza.

>>5 efikasnih 'topilica' naslaga na trbuhu

Istraživanja su pokazala kako u tom periodu prosječna osoba nakupi 3 do 5 kilograma, što je rezultat pretjeranog unosa kalorija i masti koji dovodi do usporavanja metabolizma, dok nedostatak fizičke aktivnosti dovodi do osjećaja usporenosti, zamora i depresije.

>>Učvrstite kritične točke: Vježbe za noge, trbuh i stražnjicu

Tijelo je izloženo stresu zbog čega mu je potrebno čišćenje ili detoksikacija. Kako bi iz organizma izbacili toksine i štetne tvari potrebno je pridržavati se ključnih točki u provođenju detoksikacije.

1. Za početak detoksikacijskog režima preporuča se postepeno mijenjanje navika koje ste stekli tijekom blagdana, samo na ovaj način povratit ćete vitalnost i snagu.

2. Povećani unos svježe i čiste vode, izbjegavanje svih vrsta gaziranih i negaziranih pića koji u sebi sadrže visoke količine umjetnih sladila.

3.
Poželjan je odlazak u saunu u kojoj se povećanom cirkulacijom i znojenjem organizam rješava štetnih tvari. Za one koji nisu u mogućnosti odlaziti u saune idealna je vruća kupka s nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i ružmarina.

4
. Antioksidansi podižu imunološki sustav, a nar je namirnica iznimno bogata antioksidansima i C vitaminom. Općenito unos većih količina voća i povrća kojima možete zamijeniti dva obroka dnevno najučinkovitiji je način za buđenje organizma iz stanja tromosti.

5. U jutarnjim satima nutricionisti preporučuju konzumiranje voća poput jabuke, kruške, naranče i limuna, a za drugi obrok u danu birajte kombinaciju povrća s rižom i dvopekom.

6.
Čajevi od melise, metvice, koprive i đumbira značajno ubrzavaju eliminaciju toksina. Sok od celera idelno je popiti ujutro na tašte kako bi pospješili apsorpciju korisnih tvari.

7. Najteži, ali i najučinkovitiji način za vraćanje u formu svakako je tjelesna aktivnost, vježbanjem se oslobađaju hormoni endrofin i serotonin ključni za buđenje tijela i osjećaj sreće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju