Osjećate li se potrošeno? Ukoliko je odgovor potvrdan predlažemo vam da potrošenost jednostavno uklonite iz svog tijela na način na koji to rade holivudske zvijezde Gwyneth Paltrow, Maggie Gyllenhaal i Kyra Sedgwick. Darujemo vam knjigu Dr. Franka Lipmana 'Potrošeni?'

Tijekom dugogodišnje prakse dr. Lipman, priznati stručnjak za integrativnu medicinu, često je svjedočio stanju koje naziva 'potrošenošću': pacijenti pate od nesanice, potištenosti, napadaja panike, probavnih tegoba, alergija, umora, bolova u mišićima i zglobovima, češće se razbolijevaju i duže oporavljaju.

Nalazi su obično uredni, liječnici tegobe pripisuju starenju, a zapravo se radi o potrošenosti. Uzrok je to što čovjek ne živi u skladu s prirodnim ritmom: hrani se prerađenom hranom, nedovoljno se kreće, izložen je stresu i naporima te premalo i nekvalitetno spava.

Dr. Lipman osmislio je šestotjedni program koji uklanja osjećaj potrošenosti i tegobe koje ga prate. Program povezuje dostignuća zapadnjačke medicine s mudrošću alternativnih pristupa te uključuje recepte za ukusna jela od organskih namirnica, vježbe iscjeljujuće joge, naputke za kvalitetniji san te plan uzimanja dodataka prehrani.

Svi su savjeti pomno osmišljeni kako bi bili primjereni suvremenom čovjeku kojem je vrijeme dragocjeno. Program preporučuju i liječnici poput autorice svjetskog bestselera Žensko tijelo, ženska mudrost dr. Christiane Northrup te slavne osobe poput Kevina Bacona, Donne Karan, Gwyneth Paltrow, Maggie Gyllenhaal i Kyre Sedgwick.

Planetopija daruje čitateljice portala Zadovoljna.hr!
Pošaljite nam svoje podatke zajedno s odgovorom na pitanje 'Koja su dva najvažnija uzročnika potrošenosti? na adresu zadovoljna@novatv.hr. Planetopija daruje 3 knjige 'Potrošeni?' najsretnijim čitateljicama.

Iz knjige 'Potrošeni'

Istinsko putovanje otkrivanja nije u traženju novih krajeva, nego u gledanju novim očima.
Marcel Proust

Prvi tjedan programa iscjeljivanja potrošenosti posvećen je hranjenju vašega iscrpljena tijela. Ako ste imalo nalik većini mojih potrošenih pacijenata, već mjesecima – možda čak i godinama – funkcionirate na jadnoj prehrani, lošem snu i nedovoljno vremena za opuštanje. Da ste pripadnik biljnog svijeta, bili biste uvenula biljka u mračnom kutku. Vaše je tijelo gladno. Prave hrane. Odmora. Opuštanja.

Prvi tjedan čini sedam dana blagog oživljavanja. Vaše tijelo ne bismo trebali šokirati prevelikom promjenom, kao što ne bismo učinili ni s biljkom. Iz vaše ćemo prehrane izbaciti dva najvažnija uzročnika potrošenosti: šećere i tvornički prerađenu hranu. I počet ćemo vas vraćati u život hranjivim smoothie napicima, vježbama istezanja za oslobađanje napetosti i vježbama disanja koje će opustiti vaše tijelo i smiriti um. Do sedmoga dana već ćete imati više energije, biti sposobniji usredotočiti se, a bolovi će se ublažiti.
(...)
OTKRIJTE SVOJ RITAM PREHRANE
U vezi sa zdravim ritmom prehrane koji će podržavati prirođene probavne funkcije našega tijela i energetski ciklus, većina nas čini jednu ili dvije od ovih pogreški (premda već radimo na ispravljanju prve):

• Ne jedemo dovoljno odgovarajuće hrane – osobito za doručak – pa naša tijela nisu nahranjena. Pojedemo doručak krcat ugljikohidratima, prijepodne se prejedamo slatkom
hranom ili pijemo kofeinske napitke i poslijepodne uzimamo dozu 'okrepe'.
• Natrpamo se prehrambenim tvarima koje ne sadrže ništa hranjivo i osjećamo umor.
• Ne jedemo dovoljno često, a kad potpuno izgladnimo, prejedemo se.
• Najveći obrok pojedemo navečer, kad naš probavni sustav usporava, umjesto za ručak, kad je probava na vrhuncu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju