Zubari, barem prema najavama nekih znanstvenika, uskoro više neće trebati svoje bušilice. Zubiće bi uskoro mogli popravljati potpuno bezbolno uz pomoć posebnog gela

Nova vrsta gela nanese se na karijes i djeluje na obnovu stanica u zubima, to traje oko mjesec dana, a prema istraživanju ACS Nano, ovo je prva tehnologija ovakve vrste.

Novi gel ili tanki film mogao bi baciti u drugi plan bolno bušenje korijena zaraženog zuba.

'On nije kao pasta za zube koja spriječava karijes,' rekla je Nadia Nadia Benkirane-Jessel sa Instituta National de la Sante et de la Recherche Medicale. Objasnila je da se ovdje radi o liječenju karijesa koji je već nastao.

Iako je dosadašnje bušenje i liječenje zuba sigurno i djelotvorno, mnogi bi taj postupak vrlo rado izbjegli. Novo istraživanje moglo bi posjet zubaru učiniti puno ugodnijim. Gel koji liječi karijes sadrži MSH peptid, za kojeg se u ranijim istraživanjima pokazalo kako potiče obnovu kostiju.

A kosti i zubi su po sastavu vrlo slični, pa su znastvenici iskoristili peptid i na ovom području. Pojava ovog gela ne znači da ljudi mogu zanemariti oralnu higijenu, jer on ne spriječava nastanak karijesa.

Prednost liječenja gelom je očuvanje živaca i žilica u korijenu koje se mogu oštetiti bušenjem. Ipak, gel će biti djelotvoran u samo nekim slučajevima, a za ostale je tu opet bušilica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju