Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je početak akcije 'Prestani pušiti i pobijedi' čiji je cilj ukazati na problem pušenja i potaknuti na zdraviji život, ali i najsretnijeg sudionika nagraditi novčanom nagradom od 10 tisuća kuna

Ovogodišnja akcija organizirana je u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba i tvrtkom Johnson&Johnson. Prijave traju od 4. studenoga do 14. studenoga 2011. godine, a od prijavljenih se očekuje da se četiri tjedna (u razdoblju od 14. studenog do 11. prosinca 2011.) suzdrže od pušenja. Najsretniji natjecatelj bit će nagrađen potrošačkom karticom od 10.000 kuna koju osigurava Johnson&Johnson S.E.d.o.o.

Ova je akcija namijenjena svim osobama starijim od 18 godina koje puše najmanje godinu dana. Prijaviti se može pristupnicom koja će biti objavljena u dnevnim novinama Večernji list (4. studenog) i 24 sata (5. studenog), a bit će dostupna i na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo www.hzjz.hr (od 4. studenog do 14. studenog 2011.) te na portalima www.24sata.hr i www.zdravakrava.hr.

Nakon četiri tjedna nepušenja, potencijalni sretni dobitnik pismenom izjavom potvrđuje da se suzdržao od pušenja, a izjavu daje i njegov svjedok, kojeg sudionik navodi kao svjedoka prilikom prijave. Biokemijskim testom se utvrđuje da se dobitnik zaista suzdržao od pušenja te dobiva novčanu nagradu.

'Najveća motivacija za prestanak pušenja su povoljni učinci za zdravlje pa se nakon četiri tjedna nepušenja bivši pušač može pohvaliti boljim funkcioniranjem pluća, manjim brojem otkucaja srca i nižim krvnim tlakom nego u vrijeme pušenja, boljom cirkulacijom, smanjenjem rizika za infarkt miokarda i ostalim. Ovom inicijativom želimo apelirati na pušače da se riješe te štetne navike te na liječnike obiteljske medicine i na ljekarnike da znanjem i savjetima pomognu svojim pacijentima i tako pridonesu prevenciji ostalih bolesti uzrokovanih pušenjem', rekli su na konferenciji prim. mr. sc. Željko Baklaić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te prim. Verica Kralj, dr.med. i voditeljica Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti.

>> 8 znakova da trebate prestati pušiti

>> VIDEO: Prestanite pušiti za samo 20 minuta

Posljednjih godina broj pušača u Europi je u padu, no Hrvatska je, prema dostupnim podacima, još uvijek pri sredini ljestvice kada je riječ o broju pušača. Prema posljednjoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj puši 27,4 posto osoba starijih od 18 godina.

Ne čudi stoga što je u Hrvatskoj pušenje na prvom mjestu kao čimbenik rizika za obolijevanje, ispred povišenog krvnog tlaka, alkohola i ostalog. Pušači su podložniji zloćudnim bolestima, krvožilnim bolestima i bolestima dišnog sustava, no udisanje duhanskog dima itekako ugrožava i nepušače. Upravo zato je prestanak pušenja najbolja zdravstvena odluka i za pušača i za njegovu okolinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju