U susret Danu Mimoza, koji će se održati ove subote, Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka upozorili su na alarmantne brojke oboljelih žena od raka vrata maternice

U susret Danu Mimoza, koji će se održati ove subote, Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka upozorili su na alarmantne brojke oboljelih žena od raka vrata maternice.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak, a na godinu ih više od 100 umire od posljedica te bolesti, čiji je glavni uzročnik Humani papiloma virus.

>> 10 odgovora na najčešća pitanja o raku

Iako je rak vrata maternice izlječiv, problem je što većina žena ne odlazi na redovite ginekološke preglede. Također, u Zagrebu je pokrenuta akcija cijepljenja učenica sedmih razreda osnovne škole, no vrlo malen broj ih se odazove.

'Od sveukupnog broja 4.200 učenica u 7. razredima, za koje je bilo organizirano besplatno cijepljenje, odaziv je bio samo 420 učenica. Znači, 10 posto.', rekla je dr. med. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

'Imamo jedan problem, tzv. oportunističkih pregleda. To znači da žene dolaze svojom voljom', upozorava predsjednica udruge Zdravka dr. sc. Vesna Košec.

'Rak vrata maternice je jedno od najpreventabilnijih sjela u ljudskom tijelu i nas u Hrvatskoj ligi protiv raka itekako boli što se to događa', kaže dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju