Pravilna prehrana danas je izazov. Kako jesti zdravo kad uglavnom jedemo izvan kuće? Pripremom obroka kod kuće uglavnom unosimo hranu kojoj znamo podrijetlo i pripremamo ju na što je moguće zdraviji način, ali problem je kako to osigurati i kada većinu vremena provodimo izvan kuće. Kkao doskočiti ovim problemima uči nas naša suradnica, nutricionistica Alma Bunić

Ručate li u restoranima slobodno zatražite malu izmjenu jelovnika. Umjesto krumpira naručite smeđu ili basmati rižu i ne zaboravite na povrće koje mora biti sastavni dio svakog ručka.

>> 8 zapovijedi zdrave detoksikacije

>> Trikovi koji će obuzdati želju za slatkim

Naručite za sebe ono što je nabolje, birajte obroke koji se pripremaju na zdraviji način: kuhano povrće, povrće s grila, sezonske salate i meso ili ribu pripremljenu na roštilju.

Povrće neka bude dio svakog ručka pa naručite povrće s grila i smeđu riža sa sezamom ili pileća prsa i sezonsku salatu.
Svakako izbjegavajte njoke s umakom od vrhnja, tijesto s raznim umacima, salate s majonezom i sl. Umaci su najveći problem jer imaju najviše skrivenih masnoća.

Količina hrane koju dobijete u restoranu je također često prevelika i zato nemojte pojesti sve samo zato što ste to platili. Cijena nakupljanja masnog tkiva na trbuhu je veća od cijene obroka. Ostavite barem 1/3 obroka na tanjuru i osjetit  ćete veliku razliku.

Desert, ako je nužan, neka bude kombinacija voća,  no bolje ga je preskočiti nakon obroka.

Ukoliko vam se ovako složeni obroci čine nedovoljno ukusni, dajte im šansu i pridržavajte ih se neko vrijeme. Zavoljet ćete takav način prehrane jer vas drži budnim i laganim.

Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od 2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju