Ispijanje kave nakon konzumacije alkohola neće vam pomoći u otrježnjenju. Dapače, kaveni napitak samo će zamagliti vašu percepciju koliko ste ustvari pod utjecajem konzumiranog alkohola

Ispijanje šalice kave je možda najgora stvar koju možete napraviti ukoliko se želite otrijezniti poslije konzumiranja alkohola, a do tog zaključka su došli znanstvenici na osnovu rezultata laboratorijskih istraživanja.

Vođa istraživanja doktor Thomas Gold kaže da je vrlo bitno znati da je zabluda vjerovanje kako kava ubrzava otrježnjenje, jer to može dovesti do donošenja pogrešnih odluka katastrofalnih posljedica.

Kofein ne utječe na nivo alkohola u krvi, on smanjuje sedativni efekt etanola i čini nas budnijim, ali ne popravlja utjecaj alkohola na rasuđivanje, percepciju i opću procjenu onoga za što smo sposobni.

U stvarnosti, pijane osobe koje popiju kavu teže će zaključiti da su i dalje u alkoholiziranom stanju i lakše će napraviti stvari za koje neće biti u stanju procijeniti da predstavljaju rizik po njih ili druge.

>> VIDEO: Pogledajte kako se kuha prava turska kava

>> 10 navika kojih se ne morate sramiti

To je posebno bitno kada se ima u vidu navika kombiniranja alkohola s energetskim i drugim pićima koja sadrže kofein.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju