Imate li loš san osim iscrpljenosti koju osjećate to može utjecati i na vaše zdravlje, povećati mogućnost srčanog udara te uzrokovati razne frustracije. Provjerite kako doskočiti najčešćim poremećajima sna

Meškoljenje u snu

Razlog stalnog okretanja i prevrtanja u snu može biti previsoka temperatura u sobi u kojoj spavate.

Za tijelo je normalno da mu se temperatura spusti tijekom noći, a ukoliko nam je vruće okretanjem u snu se pokušavamo rashladiti.

>> Uz san se puno lakše pamti

>> San je vaš najveći saveznik za ljepotu

Maksimalna temperatura ispod pokrivača treba biti do 29°C, a spavaća soba bi trebala biti na oko 16°C za dobar san.

Smanjite grijanje preko noći i provjetrite prostoriju prije odlaska na spavanje te izbjegavajte korištenje električnih pokrivala ukoliko vam je hladno. Pustite tijelo da samo zagrije krevet.

Problemi prilikom buđenja

Osjećate li se pospano i izgubljeno nakon što ustanete iz kreveta pokušajte se buditi svaki dan u isto vrijeme. Tijelo proizvodi hormon koji omogućava buđenje, a najveći pokretač koji nas tjera iz kreveta kad otvorimo oči je apetit, točnije želučani sokovi koji ga reguliraju.

Ukoliko kasnije odete na spavanje tijelo to mora nadoknaditi. Zbog toga nam se toliko teško probuditi u ponedjeljak jer je organizam promijenio ritam tijekom vikenda.

Ukoliko vam razbuđivanje ne polazi za rukom pokušajte uvesti rutinu u odlaske na spavanje i na taj način riješite problem.

Umor tijekom dana

Osjećate li se umorno cijeli dan uzrok može biti višak kilograma koji ste nakupili ili anksioznost koja ometa vaš san bez da ste toga svjesni.

Osobe kojima se to događa neispavanost često prihvaćaju kao normalno stanje, no to je daleko od normalnog. Ukoliko vam se to događa duže od tjedan dana najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Previše spavanja

Osobe koje puno spavaju i nije im dovoljno preporučenih osam sati sna najvjerojatnije imaju neki zdravstveni problem ili se bore s depresijom, tvrde liječnici.

Ukoliko se nikako ne možete naspavati i to traje duži period vremena najbolje je posavjetovati se s liječnikom i obaviti sistematski pregled.

Škrgutanje zubima u snu

Škrgutanje zubima u snu je uzrokovano genetikom ili stresom kojem ste izloženi tijekom dana. Iako ne postoje veliki problemi koje izaziva, škrgutanje uništava zube i može izazvati glavobolje. Način na koji to može spriječiti je nošenje gumenih navlaka, a ukoliko se pokaže da je stres uzrok, potrebno ga je otkloniti iako to može biti težak pothvat s obzirom na posao i svakodnevne obaveze.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju