Strah od gladi je genetski uvjetovana i sasvim prirodna pojava usađena u svakog čovjeka. Stoga nije neobično ako je želimo izbjeći po svaku cijenu, pa čak i pretjerivanjem u hrani. Kako prepoznati i zaustaviti 'psihološku' glad koja je uglavnom uzrok prejedanju i suvišnim kilogramima?

Osjećaj gladi je znak koji nam tijelo šalje kad mu nedostaje energije. No glad se može javljati i prividno, kao način nadomještanja nekih drugih potreba i poteškoća – dosada, usamljenost, stres, depresija.

Kako prepoznati 'pravu' glad i nahraniti tijelo dovoljno, a bez nakupljanja nepotrebnih zaliha?

LJESTVICA GLADI
Varljiva glad može se javiti ubrzo nakon obroka ili već za vrijeme obroka. Ona je uzrokovana aktivnošću osjeta okusa kojemu odgovara okus hrane koju ste jeli ili još jedete i zbog toga traži još. Ako ne osjećate da vam je želudac prazan i da biste mogli još pričekati s obrokom, pojedite nešto lagano poput voća, da preduhitrite lažni osjećaj gladi.

UKLJUČITE ALARM

Ako niste sigurni jeste li uistinu gladni, pogledajte na sat. Optimalan razmak između uravnoteženih obroka trebao bi biti 4 sata. Toliko je organizmu potrebno da potpuno probavi hranu. Ako ipak osjećate glad, zavarajte želudac kratkim niskokaloričnim zalogajem – voćem, povrćem ili prirodnim sokom.

VISOKOENERGETSKI DORUČAK
Da je doručak najvažniji obrok, svima je već poznato. No doručak ne bi trebao biti 'tek toliko da nismo gladni', nego obrok bogat ugljikohidratima poput žitarica, kruha i peciva, mlijeka i mliječnih proizvodi. Ugljikohidrati se pretvaraju u čistu energiju i daju dugotrajan osjećaj sitosti.

VELIKE KOLIČINE, MALA VRIJEDNOST
Voće i povrće najbolji je izbor za utaživanje prečestog osjećaja gladi. Za razliku od većine drugih namirnica, voće i povrće sadrži veliku količinu vode, što uvelike ispunjava želudac i daje osjećaj sitosti, a ima minimalnu kalorijsku vrijednost. Za uspješnu borbu protiv gladi, uvijek imajte neko voće pri ruci.

VLAKNA SU VAŽNA
Vlakna su sastojci u hrani koji se razgrađuju vrlo sporo i stoga daju duži osjećaj sitosti i tako odgađaju glad. Imaju i važnu ulogu u ispiranju toksina i otpadnih tvari iz organizma. Hrana bogata vlaknima su integralne žitarice, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i grah.

>> VIDEO: Top 10 savjeta za mršavljenje

>> Zablude koje prodaju mršave mame

BJELANČEVINE
Prema istraživanjima, hrana bogata bjelančevinama daje također duži osjećaj sitosti i smanjuje želju za hranom zbog visoke nutritivne vrijednosti. Bjelančevine (proteini) u najvećim količinama se nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima, mesu, mahunarkama, riži i pšenici.

Dakle, da bismo izbjegli nepotrebno pretjerivanje u hrani, nije toliko važno koliko jedemo nego što jedemo. Birajte hranu niske kalorijske vrijednosti, a bogatu energijom. Ona pruža duži osjećaj sitosti i odgađa poziv organizma na jelo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju