Osim što nadutost i njegova nuspojava mogu biti neugodni kada smo u društvu, ono također uzrokuje i nimalo ugodne grčeve u želucu. Uz nedovoljno prožvakanu hranu, pogoduju mu i namirnice poput određenih ugljikohidrata i laktoza. Budući da određeni začini i biljke umiruju crijeva i olakšavaju probavu, predlažemo vam kako ih iskoristiti u vrijeme tvrdo kuhanih jaja

Najčešći uzrok nadutosti i pretjeranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije nedovoljnog žvakanja hrane, zbog čega su guta više zraka nego što je potrebno, vrste namirnica (mlijeko, određene vrste žitarica, kupus i sl.) i bakterija prisutnih u crijevima.

>> U 5 poteza protiv nadutosti

Biljke bogate eteričnim uljima koje olakšavaju probavu i smanjuju nadutost zovu se karminativi

No, postoje biljke koje, zbog poticanja stvaranja enzima potrebnih za potpunije i efikasnije probavljanje hrane bakterijama koje stvaraju plinove, ostavljaju manje 'goriva'.

One su zovu karminativi i bogati su eteričnim uljima blagotvornog i umirujućeg djelovanja na probavu.

Tu spadaju začini poput anisa, đumbira, metvice i majčine dušice.

Kako bi se pojačalo njihovo umirujuće djelovanje mogu se kombinirati s kamilicom i maslačkom, a ubacite li ih u jogurt s aktivnim kulturama kojem ćete dodati komadiće ananasa bogatog enzimima napravit ćete napitak kojim ćete smiriti probavu i osvježiti dan.

Recept za napitak za olakšavanje probave:

1 šalica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka
1 šalica jagoda
1 šalica komadića ananasa
1 jogurt s probiotičkim bakterijama
1 žličica meda
1 šalica kockica leda

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne postignete jednoličnu smjesu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju