U Centru za vene, Poliklinike 'Dr. Lacić', sukladno preporukama svjetskog flebološkog društva, kombiniraju se trenutno najsuvremenije i najpouzdanije metode u liječenju proširenih površinskih vena i kapilara

Proširene površinske vene na nogama jedan su od većih zdravstvenih problema s obzirom na učestalost pojavljivanja. Ukoliko se bolest ne liječi dolazi do stvaranja ugrušaka u proširenim venama (tromboza), koja može biti i fatalna ako ugrušak ode u pluća.

U kasnim fazama razvoja bolesti dolazi do otvaranja rana na potkoljenicama, koje nije moguće zaliječiti dok se ne riješi problem sa proširenim venama. Zbog svega toga se preporuča što ranije liječenje, čime se postižu i bolji rezultati.

Suvremeno liječenje proširenih vena danas rade timovi subspecijalista osposobljenih za primjenu različitih najsuvremenijih metoda, kako bi se postigli što bolji i što trajniji rezultati. Nakon detaljnog pregleda i dijagnostičke obrade pacijenta (ultrazvuk arterija i vena sa color Doppler-om, laboratorij, itd) liječnici preporučuju pacijentu koja je metoda ili kombinacija metoda najpogodnija za njega.

U Centru za vene, Poliklinike 'Dr. Lacić', sukladno preporukama svjetskog flebološkog društva, kombiniramo trenutno najsuvremenije i najpouzdanije metode u liječenju proširenih površinskih vena i kapilara.

Operacije vena laserom - EVLT

Endo Venozni Laserski Tretman (EVLT) zatvara oštećene površinske vene iznutra pomoću topline. Laser koristi snop guste svjetlosti koji zagrije iznutra stijenku vene i time dovodi do slijepljivanja stijenki vene i zatvaranja oštećene vene. Zatvaranjem oštećenih vena izbjegavamo klasično kirurško vađenje vena iz tijela te preusmjeravamo krvotok na zdrave vene, čime pacijenta lišavamo tegoba s venama, kako vizualnih, tako i subjektivnih.

Zahvat se izvodi u lokalnoj (tuminiscentnoj) anesteziji, traje kratko, te nakon zahvata ne zaostaju ožiljci, a bolesnik je odmah nakon zahvata pokretan i može ići doma. U Centru za vene, Poliklinike 'Dr. Lacić' koristimo najmoderniji Nd:Yag laserski sustav (Fotona XP-2).


Sklerozacija vena pjenom - UGFS
Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka s color Dopplerom (UGFS) je jedna od suvremenih metoda liječenja proširenih vena, koja se zasniva na zatvaranju oštećenih vena iznutra pomoću kemijskog agensa, pripravljenog u obliku pjene. Pjena oštećuje unutrašnju stijenku vene, što dovodi do zatvaranja vene.

UGFS metoda je vrlo dobra i za liječenje vena nakon neuspjelih prethodnih zahvata na venama kao i pojave novih proširenih vena tijekom života. Značajna prednost liječenja vena pjenom nad drugim metodama je neinvazivnost. Za izvođenje zahvata nije potrebna anestezija, nakon zahvata ne zaostaju ožiljci, ili pak ozljede živaca, kao niti ozljede limfnih žila, a bolesnik je odmah nakon zahvata pokretan i može ići doma.

Klasične operacije vena:
Ukoliko se pacijent odluči, ili je pak medicinski indiciran klasični operativni zahvat se danas radi u lokalnoj (tuminiscentnoj) anesteziji. Kod klasičnih operativnih zahvata proširene vene se specijalnim tehnikama kroz sitne otvore na koži vade vani.

 

Liječenje proširenih kapilara
Danas smo u mogućnosti liječiti proširene kapilare bilo gdje na tijelu koristeći klasične (sklerozacija) i nove (laser) tehnologije. Sklerozacija kapilara se radi tekućim sklerozansom pošto nakon sklerozacije kapilara pjenom zaostaje pigmentacija kože.

Lasersko uklanjanje kapilara (egzovenozna laserska terapija), je najnovija tehnologija bezbolnog liječenja proširenih kapilara. Ova vrsta laserskog tretmana provodi se preko kože tj. izvana.

 

 

 

 

Subspecijalistički flebološki tim Centra za vene, Poliklinike 'Dr. Lacić':
Dr.sc. Anton Krnić, radiolog – flebolog
Dr.sc. Sandra Marinović Kulišić, dermatovenerolog-flebolog
Dr. Predrag Pavić, vaskularni kirurg-flebolog
Prim dr.sc. Miodrag Lacić, specijalist nuklearne medicine i ultrazvuka.

Poliklinika Dr. Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb
Hrvatska

TELEFON:
+385 (0)1 2444 - 414
+385 (0)1 2336 - 555

FAX: +385 (0)1 2444 - 412

E-mail: info@poliklinika-lacic.hr

Web stranica: www.poliklinika-lacic.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju