Prva alkoholna iskustva ne čekaju punoljetnost, već se ona događaju u sve ranijoj dobi. Dok se u Hrvatskoj prvi susret s alkoholom bilježi s 13 godina, u Velikoj Britaniji ona se događa dvije godine ranije. Upravo zbog toga predlaže se uvođenje prve pomoći za tinejdžere kako bi pomagli alkoholiziranim prijateljima

Zbog sve ozbiljnijeg i učestalijeg problema opijanja, jedna britanska udruga posvećena upravo problemima s alkoholom predložila je da tinejdžeri pohađaju svojevrsni tečaj prve pomoći specijaliziran za simptome opijanja kako bi mogli pomoći svojim alkoholiziranim prijateljima.

Rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 2,500 tinejdžera pokazali su kako je jedan od deset ispitanih svjedočilo mučnini, povraćanju, onesviještenosti ili pak asmatičnom napadu prijatelja te situacijama koje uključuju nasilje nakon konzumiranja alkohola.

Organiziranjem tečajeva prve pomoći omogućilo bi mladima da pomognu svojim prijateljima te da im daju i određenu dozu samopouzdanja za spašavanje života. Time bi također i smanjili bol i sve ostale negativne strane koje pića neprimjerena za mladi organizam mogu uzrokovati.

>> VIDEO: Zašto Hrvatice sve više piju?

Prema posljednjim istraživanjima provedenima u Hrvatskoj, trojica od stotinu dječaka u dobi između 13 i 17 godina alkohol piju svaki dan, njih 30 jednom tjedno, a čak 63 je već najmanje triput probalo nekoliko vrsta pića. Svaki drugi maloljetnik, unatoč zakonskoj zabrani, sam bez problema kupuje alkohol u dućanima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju