Bez obzira na nebrojena isticanja važnosti doručka, prvog obroka u danu koji bi nam trebao dati energiju i olakšati sve dnevne obaveze, tek 64 posto građana Hrvatske doručkuje svaki dan

U sklopu kampanje Za bikini HIT, budi FIT Nestlé Fitness žitarica provedeno je neznanstveno istraživanje na 1.065 ispitanika o njihovim prehrambenim navikama i fizičkoj aktivnosti. U ispitivanju je sudjelovalo 87 posto žena te 13 posto muškaraca, dok je najviše ispitanika, njih gotovo 70 posto, bilo u dobi od 20 do 35 godina.

>> 10 ukusnih i laganih ideja za doručak

Brojni nutricionisti naglašavaju kako je doručak najvažniji obrok u danu jer, nakon 8 sati posta dok spavamo, doručkom tijelu osiguravamo zdravo gorivo i pripremamo ga za cjelodnevne aktivnosti. Unatoč tome, tek 64 posto ispitanika doručkuje svaki dan, dok njih gotovo 18 posto uopće ne doručkuje ili to radi manje od dva puta tjedno.

>> Brzo i jednostavno: Sami pripremiti domaći džem

Zabrinjava i činjenica što čak 44,4 posto ispitanika za doručak konzumira kruh i peciva s namazom, dok njih 41,7 posto za doručak jede žitarice koje su, prema preporuci stručnjaka, idealan odabir za doručak. Najviše ispitanika, njih čak 70 posto, doručak jede kod kuće, dok 27 posto doručkuje na poslu, fakultetu ili u školi i to pretežno nakon 8 sati ujutro.

Kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, četvrtina ispitanika vježba 2 do 3 puta tjedno, njih 15 posto jednom tjedno, a gotovo 30 posto ispitanika uopće ne vježba. Najviše onih koji vježbaju uživa u vožnji biciklom, dok njih 12 posto trči ili se bavi nekom vrstom plesa.

Osim doručka, iznimno je važan i međuobrok koji umiruje želudac i potiskuje osjećaj gladi te pomaže tijelu da izdrži do glavnog obroka. Međuobrok jede gotovo 85 posto ispitanika i to najčešće između ručka i večere.

Zabrinjava, međutim, podatak da čak 23,43 posto ispitanika za potiskivanje gladi odabire čokoladice, dok njih 15,86 posto konzumira grickalice. Ipak, ohrabruje što 40 posto ispitanika odabire voće, a gotovo 15 posto njih žitne pločice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju