Alergija je problem suvremenog svijeta i gotovo četvrtina čovječanstva boluje od neke alergijske bolesti. Kako započinje period cvjetanja, a pelud je najveći uzročnik alergijskih reakcija donosimo 3 učinkovite metode s kojima biste trebali započeti što prije i zadržati alergiju pod kontrolom

Kod alergičnih osoba imuni sistem pogrešno shvaća određeni alergen kao neprijatelja i počinje stvarati antitijela da se obrani od njih.

>>Kako sami možemo ublažiti alergije

Takva antitijela zvana imunoglobulin E vežu se za mastocite kojih u obilju ima pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i probavnom traktu. Kada antitijela pronađu alergen 'uhvate ga' izazivajući mastocite da započnu sa stvaranjem moćne kemikalije zvane histamin.

>>Što su to alergije i zašto nam se javljaju?

A upravo je histamin glavni krivac za brojne nuspojave dobro poznate svima pogođenima alergijama, kao što su šmrcanje, kihanje, glavobolje, problemi sa sinusima i otežano disanje.

Među najčešćim uzročnicima imunološke reakcije našeg organizma da djeluje hipersenzibilno su genetika, poremećaji jetre, paraziti i najčešće okoliš.

Trenutno najveći napadač iz okoliša je pelud koja dolazi s periodom cvjetanja određenih stabala poput johe, lijeske, jasena, breze i hrasta. Stručnjaci stoga preporučuju da ne čekate alergijsku reakciju kako bi počeli s liječenjem nego je preduhitrite.

'Učinkovitog lijeka u borbi protiv alergija još nema, ali stručnjaci preporučuju 3 metode kojima možete ublažiti simptome alergija'



Učinkovite metode uz uobičajene lijekove kojima možete alergiju držati pod kontrolom su:

 1. Određena cjepiva, imuno terapije ili hipo senzibilizacija gdje ubrizgavanjem određenog alergena učite organizam odnosno obrambeni sustav da tolerira jedan takav alergen.

2. Fotobiostimulacijska svjetlosna terapija sluznice jedan je od uspješnih načina liječenja alergijskih bolesti nosa i sinusa. Takva vrsta liječenja uz pomoc UV zraka naziva se i rinofototerapija prilikom koje se nos osvijetli sa foto svijetlom koje omogućuje da se jednim bezbolnim načinom destimulira sluznica koje se nalazi u nosu.

3. Terapija za pročišćenje i jačanje organizma preporuča se za sve one sklonije biljnim pripravcima. Načini za čišćenje jetre metode su od klinčića ,oraha, pelina do maslinovog ulja, limuna i đumbira. Drugi korak je jačanje imuniteta pomoću vitamina C, kvercetina, lanenog ulja i crnog kima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju